kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Всенічне бдіння напередодні свята Стрітення Господнього

DSC 006615 лютого Православна Церква велично святкує свято Стрітення Господнього.Напередодні свята, 14 лютого ввечері, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив у Володимирському кафедральному соборі столиці Всенічне бдіння. Святійшому Владиці співслужило соборне духовенство.

 Стрітення – слово давньослов'янське, яке українською мовою означає «зустріч», а на сербській мові – «радість». І сьогодні ми зустрічаємо Господа з тією глибокою радістю, з якою Симеон Богоприємець зустрів младенця Христа і, тримаючи Його на своїх руках, бачив у Ньому звершення всіх стародавніх пророцтв про те, що настане день, коли ворожнеча між людиною і Богом прийде до кінця, коли Сам Бог прийде до нас плоттю як Спаситель наш, примирюючи нас Своїм втіленням, Своїм життям, Своїм вченням і Своєю смертю на Хресті з нашим Богом і Отцем. У святі Стрітення зливається одночасно і радість, і очікування хресної смерті Христа.

За законом Мойсея всі єврейські батьки мусили на сороковий день, після народження своїх первістків, приносити їх у храм для посвячення Богу. При цьому необхідно було принести жертву. Цей закон був встановлений в пам'ять виходу євреїв з Єгипту – звільнення їх від рабства, спасіння тоді всіх єврейських первістків від смерті. Для сповнення цього закону Матір Божа з Йосифом принесли немовля Ісуса в Єрусалимський храм, а для жертви принесли двоє голубів. Пресвята Діва не мала потреби в очищені, бо не знаючи мужа народила джерело чистоти і святості, але через глибоке смирення Вона була покірною батьківським переданням, і виконала приписи закону.

У храмі в цей час перебував праведний Симеон, який зустрів Немовля – взяв Його на руки і, славлячи Бога, сказав: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, Яке ти приготував перед лицем всіх людей, світло на одкровення народам і славу людей Твоїх Ізраїля».

У цей день старозавітній закон, у вигляді праведного старця Симеона, зустрічається з новим вищим законом Божественної любові, який ввійшов в світ через Господа нашого Ісуса Христа. Для нас, християн, ця подія означає свято зустрічі людини з Богом.