kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю сиропусну

Патріарх Філарет13 березня 2016 року, у неділю сиропусну, коли Церквою згадується Адамове вигнання з раю, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та клірики храму.

За Божественною літургією підносились молитви за звільнення незаконно ув'язненої Росією Надії Савченко та всіх полонених і заручників, захоплених і ув'язнених Росією та її колаборантами у Криму і на Донбасі.

Після читання Євангелія Святійший Владика виголосив проповідь, у якій розкрив сутність гріхопадіння Адама і Єви, яка полягала в тому, що Адам не повірив Богу, а повірив дияволу. «За що Адам був вигнаний із раю? За те, що не повірив Богу, а повірив дияволу. Він порушив заповідь Божу – не їсти плоду із забороненого дерева. Але в чому полягала невіра Адама? Хіба він не вірив, що існує Бог? Вірив. А в чому полягала його невіра? А в тому, що він не повірив словам Божим, що він помре, якщо споживе плід від забороненого дерева. В цьому виявилася невіра до Бога… Ми, якщо тільки віримо, що існує Бог, а не виконуємо Його заповіді, не довіряємо Йому, то ми подібні до грішного Адама» - відзначив Патріарх.

Розповівши, що Бог не хотів виганяти Адама з раю, а, навпаки, хотів спасти першу людину і привести її до покаяння, Святійший Владика закликав вірян завжди пам’ятати, що людина спасається через покаяння. Для цього, найперше, треба побачити гріх, усвідомити ганебний стан гріховного життя і через покаяння змінюватись, досягаючи святості та єднання з Богом.

«Ми повинні завжди пам’ятати, і ніколи не забувати, що ми спасемось тільки тоді, якщо будемо каятись в своїх гріхах. Не грішити людина не може, тому що вона немічна. Багато людей і не хочуть грішити, але грішать, тому що слабка людська природа. А Божественну благодать, яка допомагає людині не грішити, ми часто відганяємо своїми гріхами. Треба пам’ятати про свої гріхи і каятись у них. І Господь Милосердний простить…».

Святійший закликав просити про дар покаяння у Бога в молитві: «Не кожна людина здатна покаятись. Зверніть увагу на слова церковного піснеспіву: «Покаяння двері відкрий мені, Життєдавче». Чому ми просимо відкрити двері покаяння? А тому, що ми навіть коли визнаємо свої гріхи, то не завжди здатні покаятись. Так само як Іуда теж визнав, що він винний, але не покаявся і пішов у пекло. Нам недостатньо визнати свої гріхи, треба ще покаятись. Покаятись один може, а інший не може. Тому треба звертатись до Бога в молитві і Церква навчає нас: «Покаяння двері відкрий мені, Життєдавче».

Ми вступаємо із завтрашнього дня у Великий піст і ми повинні слухати Покаянний канон преподобного Андрія Критського – налаштовувати свої душі на покаяння, щоб Господь простив нам наші гріхи. І Господь простить, тому що він хоче кожну людину спасти. А якщо хто не спасається, то винний в цьому не Бог, не тому що Він не хоче простити, а тому що людина не кається у своїх гріхах і не просить у Бога прощення.

Будемо розумними, будемо визнавати свої гріхи та каятись, і тоді Господь не тільки простить гріхи, а і Царство Небесне дарує і Вічне блаженне життя» - сказав у своїй проповіді Патріарх.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана радість», під час якого Святійший Владика виголосив молитву за Україну, щоб Всемогутній і Всемилостивий Господь визволив нашу Батьківщину від нашестя чужинців, дарував державі мир і перемогу, а народові подав єдність і Своє благословення.

Напередодні, 12 березня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив Всенічне бдіння у Володимирському кафедральному соборі.