kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Святійший Патріарх Філарет звершив Пасію

Патріарх Філарет18 березня 2016 року, ввечері у п’ятницю першої седмиці Великого посту, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив чин Пасії (з читанням страсного Євангелія від Матфея, 26 і 27 глави) у Володимирському кафедральному соборі м. Києва. Предстоятелю співслужили священнослужителі кафедрального собору.

 Після прочитання Євангелія з повчальним словом до всіх присутніх звернувся настоятель собору протоієрей Борис Табачек.

Чин Пасії є особливо зворушливою великопосною службою, укладачем якої є святитель Петро Могила, митрополит Київський.

Як і будь-яка постова служба (окрім субот і неділь) Пасія звершується при вимкненому освітленні у храмі, лише при світлі свічок, і основну її частину складає читання Євангелія (читається дві глави), що розповідає про останні події земного життя Спасителя до Його хресної смерті включно.

Передбачено звершувати 4 Пасії протягом усього посту (щоп’ятниці) за числом страсних Євангелій (від чотирьох євангелистів — свв. апп. Матфея, Марка, Луки та Іоана Богослова). Це особлива постова служба, яка яскраво розкриває вірним суть посту, відповідає на питання чому та для чого ми постимось, заради чого вдаємось до обмежень — постимось і складаємо жертву Богові, бо Його Жертва заради нас була значно більшою — Він Сина Свого Єдинородного віддав на смерть, обмежуємось і відмовляємось від багатьох речей у часі посту, бо Син Божий Всемогутній обмежив Себе заради нашого спасіння до краю, віддавши усе, включаючи власне життя.