kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у 5-ту неділю після П’ятдесятниці

DSC 592724 липня 2016 року - 5-та неділя після П’ятдесятниці. Сьогодні Православна Церква згадує пам’ять святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Київської, яка отримала у святому хрещенні ім’я Єлена.

 Преподобний Нестор літописець в «Повісті минулих літ» пише про княгиню:

 «Ця (Ольга) була передвісницею християнської землі, як вранішня зоря перед сонцем і як зірниця перед світом. Вона бо сіяла, як місяць уночі. Так вона між невірних людей світилася, як перло в багні, бо були вони закаляні гріхом, не омиті святим хрещенням, а вона омилася святою купіллю, скинула з себе гріховну одіж ветхого чоловіка Адама і в нового Адама втілилась, що ним є Христос».

У сонмі українських православних святих блаженна княгиня Ольга особливо шанована як перша жінка – володарка держави, як та, що перша від українського народу увійшла в Небесні оселі Господа.

Напередодні неділі, 23 липня, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні соборного духовенства звершив у Володимирському кафедральному соборі Всенішне бдіння. Святійшому Патріарху Філарету співслужив Предстоятель Чорногорської Православної Церкви Блаженніший Михаїл, архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський, який прибув цими днями до столиці України для святкування річниці Хрещення Руси-України. За вечірнім богослужінням була звершена святкова літія, під час якої Патріарх освятив хліб, вино, пшеницю та єлей.

У неділю зранку, 24 липня, Святійший Патріарх Філарет звершив у кафедральному соборі столиці Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого. Як і напередодні Святійшому Патріарху Філарету співслужив Предстоятель Чорногорської Православної Церкви Блаженніший Михаїл, архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський.

Під час богослужіння Патріарх Філарет звершив дияконську хіротонію над іподияконом Олександром Павленком.

У своєму недільному слові Святійший Патріарх Філарет привітав прихожан Володимирського кафедрального собору зі святом блаженної княгині Ольги - престольним святом патріаршого собору. Адже один з приділів кафедрального собору освячений на честь рівноапостольної княгині. Патріарх Філарет сказав, що саме доброта і чистота, цнота, привели язичницю Ольгу до християнства.

«Ми, дорогі браття і сестри, в особі рівноапостольної княгині Ольги маємо свою молитовницю перед Богом. Наші молитовники - і князь Володимир, і княгиня Ольга, і інші українські святі - сьогодні особливо потрібні своїми молитвами, тому що їхня земля – наша українська земля – паплюжиться агресором», - сказав Предстоятель.

По завершенні літургії Патріарх Філарет молився з народом про визволення України від нашестя ворогів.

Цього ж дня у Володимирському соборі за вечірнім богослужінням Святійший Владика читав акафіст до Покрову Пресвятої Богородиці.