kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив літургію та привітав українських лікарів зі святом

DSC 02399 серпня 2016 року в день пам'яті святого великомученика і цілителя Пантелеймона Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Його Святості співслужило духовенство храму. За богослужінням молилися засновник ордену Святого Пантелеймона, заслужений лікар України, завідувач кафедри управління охороною суспільного здоров'я, Національної академії державного управління при Президентові України Василь Михайлович Князевич; завідувач кафедри церковно-практичних дисциплін КПБА, кандидат богословських наук, доцент Святослав Михайлович Чокалюк, який був при витоках зародження ордену, а також нагороджені лікарі: Фомін Петро, Гнатко Людмила, Жар Михайло, Зербіно Дмитро, Пиріг Любомир, Гойда Ніна, Безпалько Людмила, Мартинюк Володимир, Рудковський Анатолій, Чайківська Дзвеніслава, Кундієв Юрій, Козявкін Володимир та Козаков Валерій, а також численна кількість вірних.

Завершилося богослужіння молебнем до великомученика і цілителя Пантелеймона, під час якого Предстоятель виголосив молитву за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців, а народові подав мир і Своє благословення.

Після цього до всіх присутніх звернувся Святійший Патріарх Філарет, сказавши:

"Вельмишановний Василю Михайловичу, шановні наші українські лікарі!

Насамперед я хочу привітати з нашим загальним святом на честь святого великомученика Пантелеймона. Ви як люди, які близько знайомі зі складним людським організмом бачите, що без Божої допомоги лікар зробити нічого не може, а з Божою допомогою лікар може зробити дуже багато. Тому ви є слугами Божими. Я неодноразово розповідав легенду про те, як один віруючий захворів, а мав велику віру і надію на Бога, і коли прийшов до нього лікар він сказав: «Не треба мені лікаря, Господь мене зцілить». Потім йому стало гірше. Другий раз прийшов лікар і він йому каже: «Не треба мені лікаря, Бог мене зцілить». А потім він став помирати і коли помирав, то звернувся до Бога і каже: «Господи я ж на Тебе покладав всю надію, а ти не допоміг мені». І Господь сказав: «Двічі посилав до тебе лікаря, а ти відкинув його». І це свідчить про те, що лікарі – це слуги Божі, які посилаються людині для того, щоб лікувати хвороби і подавати здоров’я, тому ми шануємо вас.

Шануємо і вас ще тому, що ви встановили, Василю Михайловичу, орден святого великомученика Пантелеймона для нагороди лікарів. І сьогодні, дорогі браття і сестри, зібралися ті лікарі, які отримали цей орден святого великомученика Пантелеймона. Тому я вас вітаю з нагородою – орденом великомученика Пантелеймона, й зі святом, і бажаю, щоб Господь й надалі надихав Вас, давав вам мудрість лікувати нас грішних людей, щоб Господь за ваші труди дарував вам Царство Небесне, бо ви добре знаєте, що життя зі смертю не закінчується, а продовжується у вічному нескінченному бутті. Слава Україні» – завершив слово Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Далі зі словом до всіх присутніх звернувся Василь Михайлович Князевич:

«Ваша святосте, святі отці, колеги-орденоносці!

До речі, Патріарх також нагороджений цим орденом святого Пантелеймона у 2009 році. Це вперше в Україні ми намагалися, православні Церкви і держава, об’єднатися навколо служіння людям. Ми започаткували цей орден, Міністерство охорони здоров’я, лікарі і священики. Фізичне і духовне. Якщо це буде, то буде все добре. Жоден лікар без благословення Господнього не може вилікувати і зробити добро. Дякувати Богу, що ми пройшли це мракобісся атеїзму і сьогодні це можемо зробити.

Тут найкращі ті, хто є, які нагороджені. На превеликий жаль був період, що ми цю відзнаку загубили. Сьогодні я хочу тут при Патріархові, при Святійшому, який буде входити в поважну раду, ми створюємо фонд і це буде загальнонаціональна нагорода і будемо кращих служителів і Церкви, духовного і фізичного, лікарів та медиків, людей які нестимуть мораль, нагороджувати щороку і це буде відбуватися в церквах, соборах. 

Саме слово «пантелеймон» перекладається як робити милостиню. Сам Пантелеймон був і лікарем, і віддав життя за християнство, за цю філософію. Тому я бажаю в цей час, дуже складний для нас, – війна, економічна скрута. Я бажаю нам всім здоров’я, благих і многих літ, і особливо хочу від нас, від нагороджених, для свого, ми по орденах рахуємося колегами, заспівати многих літ".

Після многоліття Василь Михайлович висловив впевненість утворення в Україні єдиної помісної православної Церкви:

«Я впевнений, що Святійший доведе нас до єдиної помісної Церкви в Україні і тоді ми не будемо об’єднувати всі православні Церкви, а разом тут будемо звершувати молитви за здоров’я українського народу і за тих, хто віддав життя за цей край.

Також у нас появилася ініціатива: ми хочемо перенести святкування дня медичного працівника, щоб святкувати не так як за радянські часи, а в день святого Пантелеймона, щоб всі розуміли, що це за свято і навіщо воно робиться» – сказав у своєму слові Василь Михайлович Князевич.

Представники ордену, за давньою традицією, подарували ікону святого великомученика і цілителя Пантелеймона Предстоятелеві УПЦ Київського Патріархату.

Після завершення богослужіння Святійший Патріарх Філарет поспілкувався з представниками ЗМІ.