kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у 17-ту неділю після П’ятдесятниці

DSC 0052У 17-ту неділю після П’ятдесятниці, 16 жовтня, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив у Свято-Володимирському кафедральному соборі столиці Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого. Святійшому Владиці співслужило соборне духовенство.

 Звертаючись до вірян у проповіді, Предстоятель закликав проявляти любов і милосердя не тільки до тих, хто нас любить, хто нам приємний, а до всіх людей, тому що всі люди потребують любові та милосердя.

«Ми любимо себе. Немає людини, яка б ненавиділа себе. Тому Христос і говорить: якщо ви себе не ненавидите, то не ненавидьте й інших; якщо хочете, щоб вам допомагали в бідах, то й ви допомагайте; якщо хочете, щоб вас не злословили, то не злословте й ви. Це зрозуміло для кожної людини, яка має розум, – як треба жити в світі. Крім того Христос сказав, що Його послідовники повинні бути вищими над іншими людьми. У якому сенсі вищими? Учні Господні повинні робити те, чого не роблять люди невіруючі. Господь наводить приклад. Якщо ви даєте борг і хочете отримати своє назад, то нічого злого не робите. Але і язичники роблять те саме. Якщо ви любите тільки тих, хто вас любить, то і язичники, і атеїсти люблять тих, хто їх любить. А християнин повинен любити не тільки тих, хто його любить, а й тих, хто його не любить. Як і Христос полюбив грішників і постраждав за грішників.

Оскільки ми носимо ім’я Христа, називаємо себе християнами, то повинні уподібнюватися Христу. Тоді ми станемо справжніми християнами. Христос полюбив грішних, то й ми повинні полюбити грішних. Також Христос заповідав любити ворогів. Ворога полюбити дуже тяжко. Чи можливо для людини полюбити ворога? Можливо, але не для кожної людини. Своїх ворогів любили святі люди. А ми, грішні, ворогів інколи навіть терпіти не можемо, тому що не досягли тієї духовної висоти, якої досягли святі. Якщо ж ми не можемо полюбити ворогів, то принаймні не повинні робити їм зла. Оце ми можемо. Це в нашій силі. А досягнувши хоча б цього, повинні дбати про те, щоби досягнути і заповіданої любові.

Також Ісус Христос сказав, щоб ми були милосердними, як і Отець наш Небесний Милосердний. Милосердним до ворога бути легше, ніж полюбити його. Нехай же Господь наш Ісус Христос допомагає Своєю Божественною Благодаттю виконувати Його святу заповідь любові до ближніх і ворогів».

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці, під час якого Патріарх Філарет помолився за визволення України від ворога.