kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

У Свято-Володимирському кафедральному соборі молитвою вшанували пам’ять загиблих «кіборгів», які обороняли Донецький аеропорт

DSC 000321 січня 2017 року, з благословення Святійшого патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, у Свято-Володимирському кафедральному соборі м. Києва відбулася заупокійна панахида за загиблими оборонцями Донецького аеропорту та усіма українськими військовими, які віддали своє життя за Батьківщину з початку військового конфлікту на сході України.

Панахиду очолив настоятель собору протоієрей Борис Табачек, якому співслужило духовенство храму.

Помолитись за упокій душ загиблих Героїв прийшли "кіборги", матері і дружини загиблих оборонців ДАПу, рідні, бійці різних підрозділів й добровольчих батальйонів та волонтери.

Зокрема, на панахиді молились учасник оборони Савур-Могили, Герой України, ректор військового ліцею імені Богуна генерал-майор Ігор Гордійчук; голова громадської організації «Серця кіборгів» головний сержант 1-ї роти 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї ОАЕМБр Анатолій Свирид (позивний "Спартанець"); заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, матері загиблих киян-«кіборгів» Світлана Яцина та Ніна Брановицька.

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні і розпочалася 26 травня 2014 року, коли українські спецпризначенці відмовилися здати бойовикам аеропорт без бою і завадили підтримуваним Росією бойовикам зробити вистріли з ПЗРК по українських гелікоптерах. За 7 місяців в обороні ДАПу взяли участь на добровільній основі бійці понад двох десятків військових підрозділів збройних сил України та добровольчих батальйонів.

Внаслідок підриву бойовиками перекриття терміналу 19 і 20 січня 2015 року під завалами загинули за різними свідченнями близько 20 оборонців ДАПу. Частина бійців вийшла з терміналу, а ті, хто залишився з пораненими, потрапили у полон.

Пізніше у Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що «за 242 дні оборони ДАПу загинув 101 військовослужбовець, поранень зазнали 440 людей, а 9 пропали безвісти».