kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю сиропусну

патріарх Філарет26 лютого 2017 рок,у неділю сиропусну, коли Церквою згадується Адамове вигнання з раю, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, в суботу, Предстоятель Київського Патріархату відслужив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та клірики храму.

За Божественною літургією Патріарх виголосив проповідь. У своєму звернені до пастви Владика сказав: «Сьогодні Церква згадує вигнання Адама із раю. За що Адам був вигнаний з раю? За те, що порушив заповідь Божу. Яку заповідь? Не їсти з забороненого Дерева плоди! В чому ж виявився гріх Адама, але гріх зовнішній, бо він тілом звершив цей гріх, адже не сам плід був поганим, бо все, що створив Бог, все було добрим? Гріх Адама полягав в тому, що Богу він не повірив, а дияволу повірив. Але Бог не хотів Адама вигнати з раю, він закликав його до покаяння. І якби Адам покаявся, Господь не вигнав би його з раю, але Адам не покаявся, хоч Господь багато разів закликав його до покаяння. Адам "сховався" від Бога, а хіба можна сховатися від Бога? Адам не сказав "Помилуй мене", не покаївся, а Бога звинувачував. Отже, що таке рай?  Рай не полягає у якомусь місці, де людина знаходиться в блаженстві, ні. Рай знаходиться в спілкуванні людини з Богом! Адам же хотів сховатися від Бога, сказав Богу неправду. А оскільки спілкування людини з Богом припинилося, через те, що людина не повірила Богу і божественну енергію уже не сприймала, то це і було припинення раю! Тому, якби Адам покаявся, залишився б в раю. Таким чином, покаяння має велике значення, адже якби Адам покаявся в раю, то ми б усі залишилися в раю. Однак він не покаявся і ми маємо те, що маємо – гріх і смерть. І тому Церква напередодні Великого посту нагадує нам про це, про вигнання Адама із раю, через те, що він не покаявся. Нам говориться, дивіться на Адама, не покаявся і Господь прогнав його, а якби покаявся, то залишився б в раю. Так і нам каже, якщо покаєтеся, то Господь простить гріхи, а якщо не покаєтеся, то залишитеся зі своїми гріхами. А якщо залишитеся із гріхами, то в Царство небесне, у вічне блаженне життя, не увійдете!»

Завершилося богослужіння традиційним молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана радість»