kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння у неділю 7-му після П'ятидесятниці

DSC 016923 липня 2017 року, у неділю 7-му після П'ятидесятниці та день пам'яті святого преподобного Антонія Києво-Печерського, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 

Напередодні, 22 липня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання про зцілення Господом Ісусом Христом двох сліпців і німого біснуватого чоловіка.

Предстоятель зосередив увагу слухачів на тому, що людина часто звертається до Бога, коли в її житті виникають певні труднощі, скорботи або біди. І коли людина з вірою і смиренням звертається до Господа, то Він завжди допомагає.

"Найчастіше людина звертається до Бога тоді, коли перебуває у біді. Якби вони (сліпці) не були сліпими, то до Христа би і не звернулись. Якби не був той чоловік біснуватим і німим, якби він не страждав, то не звернувся б до Христа. І таких випадків в Євангелії багато. Візьміть жінку хананеянку, яка звернулася до Ісуса Христа тоді, коли побачила, що її дочка страждає від бісів. А римський сотник, військова людина, коли звернувся до Ісуса Христа? Коли захворів його слуга, якого він любив. Люди, часто, звертаються до Бога, коли знаходяться у біді.

Господь попускає різні скорботи і біди для того, щоб ми навернулись до Бога. Тому що людина у біді звертається до Бога. Господь нікому не відмовляє, хто до Нього звертається. І сліпим подав зір, і слугу сотника зцілив, і з дочки хананеянки вигнав біса" - сказав Патріарх.

Святійший закликав вірян у цей важкий для українського народу час сугубо молитись і просити у Господа, щоб Він подав нам мир і перемогу. Просити з вірою, не сумніваючись у Божій допомозі і Його всемогутності. 

"Тепер у нас теж біда. Триває війна - люди помирають, страждають, війна приносить руйнацію. Якщо ми у цій біді звернемось до Бога - "Допоможи нам Господи!". І Господь спитає нас: "А ви вірите в це? Вірите, що Я вам допоможу і встановлю мир? Ось тут виникне розділення. Одні скажуть: "Ми віримо", а другі виявлять сумнів. Сумнів не тому, що Бог не може, а в тому, чи захоче Він нам допомогти? Чи все залежить від Бога, а не від нас? Багато хто так думає. І ось ті, хто сумнівається - не отримають того, чого хочуть. Якщо ми не будемо вірити в те, що Господь допоможе, то і не допоможе. Не тому, що Він не може, а тому що ми не віримо. Нам треба просити, нам треба вірити в те, що Господь подасть нам перемогу. І чим більше буде людей просити і вірити, тим швидше Господь дасть нам те, що потрібне, а нам потрібний - мир!" - відзначив у своїй проповіді Предстоятель.

Богослужіння завершилося молебнем до преподобного Антонія, ігумена і чудотворця Печерського, під час якого Святійший Патріарх виголосив молитву, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир, єдність і Своє благословення.