kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 8-му після П'ятидесятниці

DSC 005330 липня 2017 року, у неділю 8-му після П'ятидесятниці та день пам'яті святих отців шістьох Вселенських соборів, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 

Напередодні, 29 липня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили архієпископ Сімферопольський і Кримський Клімент та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання про те, як Господь наш Ісус Христос на прохання своїх учнів наситив безліч людей п'ятьма хлібами і двома рибами (Мф., 58 зач., ХІV, 14-22).

Предстоятель зосередив увагу слухачів на тому, що Господь, Творець неба і землі, є Подателем всякої їжі. Все, чим користується у своєму житті людина, подається Богом. Людина ж отримуючи від Бога все корисне для себе, повинна молитись і дякувати Йому за всі благодіяння.

Також Патріарх закликав вірян відповідально ставитись до споживання їжі і завжди перед їжею та після неї молитись до Бога і просити на це благословення.

"Ми повинні дякувати Богові за його благодіяння і просити у Бога хліба насущного. Зверніть увагу, що Ісус Христос перед тим як створити це чудо, наситити п'ятьма хлібами п'ять тисяч народу, спочатку помолився Богу Отцю. І цим навчає нас, що і ви моліться, щоб хліб цей був вам на користь, а не на зло.

Їжа може приносити і шкоду людині, і хвороби. Дуже багато хвороб виникає через їжу, тому що ми часто переїдаємо. Вживаємо їжу не для того, щоб жити, а їмо, щоб насолоджуватися цією їжею. Такий підхід до їжі - гріховний. Їсти треба стільки, скільти треба для того, щоб жити. А всякий надлишок - це хвороби. Тому і медицина каже, що треба мати культуру їжі. Що означає  мати культуру їжі? Це значить треба їсти стільки, скільки треба організму.

У святих отців немає вказівки, скільки треба їсти кожній людині. Людина сама повинна регулювати, скільки їй треба їсти. Але керуватись цим правилом - їсти для того, щоб жити. 

Також треба просити у Бога в молитві, щоб Він нам посилав хліб насущний. Багато хто з християн, не моляться перед їжею. І погано, що не моляться. Бо якби молились, то їжа була б на добро, на здоров'я. А так не молимось, і тоді їжа, часто, перетворюється на хвороби.

Євангельське читання, дорогі браття і сестри, вчить нас тому, що, по-перше, ми повинні завжди дякувати Богові за те, що він нам посилає хліб насущний, і по-друге, перед їжею обов'язково треба молитись, щоб їжа була нам на здоров'я, на користь і на продовження життя" - сказав у своїй проповіді Патріарх.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці, перед Її чудотворним образом "Несподівана Радість", під час якого підносилась молитва за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і благословення.