kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет: Якщо любиш Бога і ближніх, то місце твоє у Царстві Небесному

DSC 053117 вересня 2017 року, у неділю 15-ту після П'ятидесятниці та день пам'яті святителя Іоасафа, єпископа Білгородського, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 

Напередодні, 16 вересня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання про заповідь любові до Бога і ближніх (Мф. 92 зач., ХХІІ, 35-46). Святійший відзначив, що ознакою присутності любові в людині є її добрі діла і співстраждання до ближніх.

"Дорогі браття і сестри! Тільки що ми прослухали уривок із Євангелія від Матфея, де Господь Ісус Христос відповів на запитання законника: «Яка найбільша заповідь в Законі?». І це питання стоїть і перед нами. Чим ми повинні керуватись у своєму земному житті? Ісус Христос сказав: «Полюби Господа Бога твого всією душею твоєю, всім серцем твоїм і всією твоєю істотою. І ближнього твого, як самого себе». 

Здається все дуже просто: люби Бога і люби ближнього. Зрозуміло і вченому і неосвіченій людині. А ось коли починаєш розмірковувати над тим, чи любиш ти дійсно чи не любиш? Є в тобі любов чи нема? Як відповісти на це питання - чи є в нас любов чи нема її? Ось хто чинить добрі діла, той має любов, а хто чинить неправду, зло, той любові не має. Якщо ви хочете перевірити любите ви чи не любите, подивіться - робите ви добрі діла чи ні. Якщо не робите, то любові нема. Але є ще одне «але». Людина і хоче зробити добро, але нема можливості. І таких багато, які не мають можливості зробити добро. То що, в такій людині любові нема? Є, якщо вона співстраждає. Бачить людське горе, допомогти не може, а страждає разом з нею в душі. Оця людина теж має любов" - відзначив Предстоятель. 

Патріарх зосередив увагу слухачів на тому, що життя в любові до Бога і ближніх - це шлях до Царства Небесного. Хто буде мати любов - той спасеться та досягне вічного і блаженного життя у єднанні з Богом.

"Якщо людина любить Бога і любить ближнього, то така людина достойна Царства Небесного. Ось якщо ви думаєте над своїм майбутнім, де ви будете після смерті? У Царстві Небесному чи у пеклі? Відповідь може бути така: якщо любиш Бога і ближніх, то місце твоє у Царстві Небесному, бо Царство Небесне – є Царство любові. І коли ти любиш, ти повинен бути там, де люблять. А якщо ти не любиш, то місце твоє у пеклі, бо там ворожнеча, там злоба, там ненависть. Отам і твоє місце буде, бо у тебе немає любові.

Тому висновок із цього треба кожному зробити такий: роби добрі діла, оці діла свідчать про любов. А любов приведе тебе до Царства Небесного" - сказав у своїй проповіді Патріарх. 

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці, перед Її чудотворним образом "Несподівана Радість", під час якого підносилась молитва за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і благословення.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Предстоятель Київського Патріархату читав акафіст Покрову Пресвятої Богородиці у Володимирському кафедральному соборі.