kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 25-ту після П’ятидесятниці

content dsc 315826 листопада 2017 року, у неділю 25-ту після П'ятидесятниці Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 Напередодні, у суботу ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання про відповідь Ісуса Христа законнику про те, хто є наш ближній. 

"Для нас теж важлива відповідь на запитання: хто є наш ближній? І це діти по відношенню до батьків, чи батьки по відношенню до дітей, чи друзі, чи співвітчизники? В притчі сказано, що не тільки співвітчизники, бо самарянин же іноплемінник, не юдей. А юдеї залишили свого співвітчизника пораненого розбійникам, тому ближнім є кожна людина, яка живе на світі - це наш ближній, але ближній тоді, коли він потребує нашої допомоги. Ось коли зустрічаються на нашому життєвому шляху люди, які потребують нашої допомоги - це і є наші ближні. Якщо ми не допоможемо, то тоді ми не полюбили ближнього, а значить не виконали Заповідь Божу. Ось так треба розуміти любов до ближніх. Ближній - це той, хто потребує нашої допомоги" – сказав Патріарх Філарет.

Також Патріарх роз’яснив те, як людина може допомогти ближньому, якщо й сама нічого не має: "А коли немає можливості нічого дати, бо і в себе немає нічого? То тоді співчуття цій людині є виявлення любові. Тому виконують Заповідь про любов до ближніх ті християни, які в своєму серці мають співстраждання, мають любов. Якщо вона є, в серці - любов, то тоді вона виявиться, а виявиться при відповідних обставинах. Ось зараз іде війна? Іде. Люди страждають? Страждають. Не байдужі люди, тобто це ті, які мають любов, - допомагають. Ось це і є виконання Заповіді Божої про любов до ближніх"– сказав Предстоятель.

Святійший Владика закликав допомагати людям, співчувати і тим самим виконати Заповідь Божу.

Богослужіння завершилося молебнем, під час якого підносилась молитва за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і благословення.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Предстоятель Київського Патріархату читав акафіст Покрову Пресвятої Богородиці у Володимирському кафедральному соборі.