kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив першу в цьому році Літургію Ранішосвячених Дарів

content dsc 252121 лютого 2018 року, у середу першої седмиці Великого посту, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Літургію Ранішосвячених Дарів у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

За богослужінням Предстоятелю Київського Патріархату співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та клірики кафедрального собору.

Літургію Ранішосвячених Дарів можна, без перебільшення, назвати одним з найпрекрасніших богослужінь Церкви Христової. Ця служба є серцевиною або центром Великопосних богослужінь. У деяких старовинних рукописних служебниках вона називається "Літургією Великої Чотиридесятниці". І, дійсно, вона є самим характерним богослужінням цього священного періоду року.

Літургія Ранішосвячених Дарів - це таке богослужіння, за яким таїнство перетворення хліба і вина в Тіло і Кров Господа не відбувається, але віруючі причащаються святих Дарів раніш освячених на літургії святителя Василія Великого або святителя Іоана Золотоустого.

Ця літургія відправляється під час Великого посту по середам і п'ятницям, на 5 тижні - в четвер і на Страсному тижні - в понеділок, вівторок і середу. Втім, літургія Ранішосвячених Дарів з нагоди храмових свят чи свят в честь святих угодників Божих може бути звершувана і в інші дні Великого посту, тільки в суботу і неділю вона ніколи не відправляється оскільки в ці дні піст послаблюється і звершується повна Літургія.

Літургія Ранішосвячених Дарів встановлена в перші часи християнства і звершувалась святими апостолами, але справжній свій вигляд вона отримала від святого Григорія Двоєслова, папи Римського, який жив в VI столітті після Р.Хр.

Літургія Ранішосвячених Дарів є тим наполегливим закликом Матері Церкви до частого Причастя Святих Христових Таїн. У ній чути голос з глибини століть, голос живого, стародавнього передання Церкви. Голос цей каже, що не можна жити життям у Христі, якщо віруючий не оновлює постійно свій зв'язок з джерелом життя - причащаючись Тіла і Крові Господа Ісуса Христа. "З вірою і любов’ю приступімо, щоб причасниками життя вічного бути" - закликає нас церковний піснеспів.