kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у 5-ту неділю Великого посту

DSC 595025 березня 2018 року, у п’яту неділю Великого посту, Православна Церква вшановує пам’ять преподобної Марії Єгипетської.

 Напередодні, 24 березня в суботу ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив у Володимирському кафедральному соборі столиці Всенічне бдіння. Йому співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

У неділю зранку Патріарх Філарет відправив у Володимирському соборі Божественну літургію святителя Василія Великого. 

У своїй проповіді Патріарх Філарет розповів вірянам про значення сприйняття людиною благодаті Божої:

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі браття і сестри!

Щойно ми прослухали Євангельське читання про те як Господь останній раз входив в Єрусалим і знав, що Він входить в Єрусалим для того, щоб бути розіп’ятим, померти і потім на третій день воскреснути, знав це і тому відкрив апостолам те, що Його чекає. А апостоли ясно чули, що мова йде про розіп’яття Ісуса Христа в Єрусалимі, про Його смерть і Його воскресіння, але не звернули увагу на це, про таку важливу річ як страждання, смерть і воскресіння Ісуса Христа.

А про що ж вони думали? А вони думали так: ось входить в Єрусалим Ісус Христос  і що Він об’явить Себе царем, то Яків та Іоан стали просити Його: "Посади нас одного праворуч, а другого ліворуч". І ви уявіть собі це найближчі ученики Ісуса Христа і думали не про небесне, не про спасіння людського роду, а думали про земне царство і не тільки вони так думали, а думали так й інші ученики. Ось ці самі ученики, які йшли в Еммаус Лука і Клеопа, що вони сказали Воскреслому Ісусу Христу? Ми думали, що це Той, Який визволить Ізраїля. Визволить Ізраїля від чого? Від гріха і смерті? Ні. Вони думали, що Ісус Христос визволить від Римського іга, тобто думали про земне царство і це ті апостоли, які сповідали Ісуса Христа Сином Бога Живого.

Згадайте слова Ісуса Христа звернені до апостолів: "За кого Ви мене вважаєте?" І Петро сказав: "Ти Син Бога Живого", не тільки апостол Петро так сповідував, а й інші ученики сповідували Його Сином Божим. То як же Ви, сповідуючи Ісуса Христа Сином Божим думаєте про земне, про те кому сидіти праворуч, а кому – ліворуч. І у нас виникає запитання: чому у апостолів такі непостійні думки? То вони сповідують Сином Божим, то  просять посадити праворуч у Царстві своєму і ліворуч, чому? А тому, що така гріховна людська природа. Вона з одного боку добра, тому добро роблять не тільки ті, які вірять в істинного Бога, а добро робили і язичники. І якщо взяти в наш час, то і атеїсти робили добро і люди, які належать до інших релігій теж роблять добро, але чому вони роблять добро? А тому що сама людська природа створена Богом для добра, але в той же час ця сама природа пошкоджена і як пошкоджена природа й виявляється в діях апостолів. А ось коли ця людська природа просвічується Божественною благодаттю, тобто коли Благодать Святого Духа входить всередину людини, тоді людина стає зовсім іншою" – сказав Патріарх.

Наприкінці богослужіння Предстоятель Церкви очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого виголосив молитву за Україну, щоб Всемогутній і Всемилостивий Господь визволив нашу Батьківщину від нашестя чужинців, дарував державі мир і перемогу, а народові подав єдність і Своє благословення.

Цього ж дня ввечері Патріарх Філарет звершив богослужіння з читанням акафісту Страстям Христовим.