kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння у неділю 14-ту після П’ятидесятниці

DSC 57792 вересня 2018 року, у неділю 14-ту після П'ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 1 вересня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

Під час Літургії Його Святість звершив священичу хіротонію над дияконом Андрієм Горощуком.

За богослужінням Святійший Владика звернувся до присутніх зі словами проповіді вказавши на початку, що Спаситель часто викладав своє вчення у вигляді притч, щоб його змогли розуміти як освічені люди, так і неосвічені люди. 

Далі Предстоятель зазначив: “Притча із сьогоднішнього Євангельського читання стосується юдейського народу. З усіх народів, які в той час населяли землю, один тільки він сповідував істинного Бога, а інші народи поклонялися неіснуючим богам – ідолам. Юдейський народ був першим покликаним у Царство Боже, яке створив Син Єдинородний, тобто Господь Ісус Христос. Але як вчинив цей народ? Господь кликав їх, а вони відмовилися під різними приводами. І ми бачимо із Євангелія, що юдейський народ відмовився від свого Спасителя, від Сина Божого, і не лише відмовився, а й розіп’яв Його.

Тоді Господар повелів своїм слугам піти на роздоріжжя. Це означає обійти увесь світ і закликати інші народи, які б прийшли в Царство Боже. І вони прийшли, і ми знаємо, що й наші предки та інші народи, які поклонялися неіснуючим богам, увірували в Христа Спасителя і увійшли в Церкву.

Але серед цих покликаних увійшов один чоловік не у весільній одежі. Кого означає цей чоловік? Він означає грішників, які  хочуть увійти в Царство Боже. Те, коли прийшов цей Господар і побачив чоловіка без весільного одягу, вказує на прихід Бога на Суд і на те, що Він розсудить всіх. Ні один грішник у Царство Боже не увійде. Це нас з одного боку лякає, бо ми визнаємо свої гріхи, а відповідно визнаємо, що не маємо весільної одежі, а наша одежа гріховна. З другого боку дає нам надію на те, що через покаяння людина очищається від гріха і ніби одягається у весільний одяг, бо скидає гріховні ризи через покаяння.

Тому будучи грішниками ми маємо надію увійти в Царство Боже на весілля, але через покаяння. За кожним богослужінням Церква закликає усіх нас до покаяння. А для того, щоб мати весільний одяг потрібно робити й добрі справи, бо одяг цей означає праведне життя.”

Наприкінці Божественної літургії Святійший Владика очолив молебень перед початком навчання дітей.