kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет: Завдання для кожної людини, особливо християнина – зробити своє серце люблячим

DSC 65159 вересня 2018 року, у неділю 15-ту після П'ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 8 вересня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший владика виголосив проповідь на тему Євангельського читання:

"В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Дорогі браття і сестри!

Тільки що ми прослухали уривок із Євангелія, де один юнак приступив до Ісуса Христа і каже: «Учителю, яка Заповідь найбільша в законі?» І Христос відповів йому яка Заповідь найбільша: «Полюби Господа Бога твого всією твоєю істотою і ближнього твого як самого себе». Коротко, ясно і глибоко.

В чому полягає любов до Бога? Як можна любити те, що ми не бачимо? Можна любити? Можна. Вірити в те, що Він є. Не бачимо, а віримо, що Він є і це є ознака любові до Нього. Другою ознакою любові до Бога є виконання Його Заповідей. Ось кого ми любимо із людей ми їх волю виконуємо? Виконуємо, тому що любимо. Так і тут треба виконувати Заповіді Божі і це буде означати, що ми Бога любимо.

Друга, сказано подібна, а чому подібна, а не рівна? А тому що об’єкт любові різний. Бог всемогутній, незбагненний, люблячий, а людина в порівнянні з Богом горошина на землі і тому наша любов до Бога повинна бути більшою ніж до людини. А як треба любити людину? Теж просто сказав Господь: «Як самого себе». Ось любимо ми самих себе? Любимо. А в чому наша любов до себе виявляється? Ніякої шкоди ми не хочемо принести собі, ні в чому. Ось так треба любити і ближніх, не шкодити їм. Собі робимо добро, так само треба робити добро і ближнім. Але треба звернути увагу, дорогі браття і сестри, любов до Бога є любов і до ближніх є любов, і в той же час любов різноманітна. Ось наприклад діти люблять батьків не так як чоловік і жінка люблять один одного, люблять друзів не так як сторонніх, любимо ворогів, ворогів треба теж любити, але любимо не так як батьків. Любити Батьківщину треба? Треба, але не так як батьків. Тобто бачите, що любов хоч і одна, але різноманітна і любов’ю є співстраждання, бо якщо любові нема, то співстраждати горю людині сторонній не можна, а коли серце любляче, то воно обов’язково буде співстраждати горю і коли ми співстраждаємо, то треба допомагати, але навіть тоді, коли ми не можемо допомогти, а в душі є оце відчуття співстраждання, то і це з точки зору Божественного закону є любов, навіть і коли ви не допомогли, а просто в серці своєму співчували горю людському. І цього вимагає від нас Бог.

Любов виявляється в звершенні добра, не просто християнин повинен боротися з гріхом, не грішити, а повинен навпаки робити добро і тоді це добро буде ніби витісняти із душі зло. Ось хто має любляче серце, то в цьому серці не може поселитися ненависть, бо воно любляче, а в ненависному серці місця любові нема, бо там ненависть. І тому завдання для кожної людини, особливо християнина – це зробити своє серце люблячим. Якщо б ми стали добрими, люблячими, то це означає, що після смерті ми обов’язково будемо в Царстві Небесному. Чому обов’язково? А тому що Царство Небесне, Царство Боже є Царство любові і якщо ти люблячий, то де твоє місце? Серед ненависників, чи серед злих духів? Ні, там тобі місця нема, бо ти люблячий, а твоє місце там де люблять, а люблять в Царстві Божому, в Царстві Небесному. Ось таке значення має любов, тому Господь і сказав, що найбільша Заповідь полюби Господа Бога твого і ближнього твого як самого себе.

Тому нехай Господь дає нам силу, щоб ми любили і Його, і любили ближнього, і успадкували Царство Небесне. Йому слава на віки віків" - сказав Патріарх Філарет. 

Наприкінці Божественної літургії Святійший владика очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана Радість", під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Цього ж дня за вечірнім богослужінням Святійший Патріарх Філарет у співслужінні духовенства кафедрального собору читав акафіст Покрову Божої Матері.

Прес-центр Київської Патріархії