kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння у неділю святих праотців

DSC 073930 грудня 2018 року, у неділю 31-шу після П'ятидесятниці, святих праотців, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Його Святість відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Патріарху співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший владика звернувся до вірян зі словом проповіді на тему євангельської притчі про запрошених на вечерю, що у цей день читалась у храмі (Лк. 76 зач., XIV, 16-24).

Притча розповідає про те, як один чоловік приготував багату вечерю і заздалегідь запросив гостей. Але коли настав час вечері, ніхто з них не прийшов. Тоді господар послав раба свого сказати запрошеним: “Ідіть, бо все вже готове” (Лк. 14, 17). Слуга виконав наказ, але час ішов, як і раніше, а ніхто не приходив: всі, ніби змовившись, відмовлялися й вибачалися. Вони не прийшли з різних причин: один сказав, що купив землю і треба піти її оглянути; другий — що купив п’ять пар волів і потрібно їх випробувати; третій одружився і тому не зміг прийти. Побачивши це, господар розгнівався і дав рабу новий наказ: “Піди швидше на вулиці й провулки міста і приведи сюди вбогих, калік, сліпих і кривих” (Лк. 14, 21). Коли ж виявилося, що є ще вільне місце, господар велить ще раз піти на дороги й загороди й умовляти всіх прийти, щоб заповнився дім його. Бо кажу вам, – говорить він, – що ніхто з тих запрошених не покуштує моєї вечері, бо багато покликаних, та мало обраних.

"Сьогоднішня притча дає нам відповідь на питання: чому будуть вічні страждання? Невже Бог, Який має невимовну і незбагненну любов, не може простити грішників і дарувати їм вічне блаженне життя у Царстві Небеснім? Може. А якщо може, то чому не простить грішників, щоб вони увійшли в Царство Боже, у вічне блаженне життя? Притча дає нам на це відповідь: «відмовились йти у Царство Боже, відмовились від вічного блаженного життя». Оскільки відмовились, то і не ввійдуть. Не тому, що Бог не хоче, а тому що грішник не хоче відгукнутись на запрошення Господа" - сказав Патріарх.

Святійший відзначив, що Господь прийме кожну людину, яка прийде до Нього з покаянням. Проповідник навів євангельські приклади грішників, які через покаяння, примирились з Богом і увішли до вічного блаженного життя, серед них колишня блудниця, митар Закхей і гонитель християн Савл, який після зустрічі з Господом став великим апостолом Павлом.

"Господь кличе нас і нам треба не допустити такого стану, щоб ми відмовились від Його запрошення. Якщо відмовимося, то й не будемо блаженствувати, а ми хочемо увійти у вічне блаженне життя, тому не відмовляймося від заклику Божого і будемо вічно блаженствувати" - закликав у своїй проповіді Патріарх. 

Завершилося богослужінням молебнем до Пресвятої Богородиці, перед Її чудотворним образом "Несподівана Радість", під час якого підносилась молитва за Україну і визволення її від нашестя чужинців. 

Цього ж дня ввечері Патріарх Філарет читав у Володимирському соборі акафіст Покрову Божої Матері.

В неділю святих праотців Православна Церква вшановує пам’ять всіх родоначальників народу Божого від Адама до Йосифа Обручника. Разом з ними згадуються ті, хто проповідував Христа – святі пророки від Самуїла до Захарії та Іоана Хрестителя, а також всі Старозавітні праведники, що були виправдані вірою в прийдешнього Месію. Особливо в службі цього дня оспівуються благочестиві юнаки (отроки) – Ананія, Азарія та Мисаїл, які вірою погасили силу вогню і перебували посеред нього неначе в холоді, радіючи, будучи зрошеними Духом Святим. Цим вони таємничо прообразували Пресвяту Трійцю і Втілення Христове від Діви, яка і після Різдва залишилася Дівою. З цими святими отроками згадується і пророк Даниїл, який бачив Христа, що йшов як суддя усіх народів, і Діву, що таємничо народила Його.

Звершуючи пам’ять святих праотців Православна Церква тим самим навчає нас, щоб в очікуванні великого і світлоносного дня Різдва Христового ми роздумували про віру та життя святих і, наслідуючи їх, готували себе, за їхнім прикладом до достойної зустрічі Того, Хто йде з Небес – Господа нашого Ісуса Христа. Щоб прикрашали свою душу чеснотами і завчасно були готові у славний день Різдва нашого Спасителя достойно зустріти Його зі світильниками віри та з єлеєм добрих справ, з твердою надією на Життя вічне, зі світлим і радісним лицем чистоти й непорочності.