kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння у Великий понеділок

content dsc 789222 квітня 2019 року, у Великий понеділок, Святійший Патріарх Філарет відслужив Божественну літургію Ранішосвячених Дарів у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек і духовенство м. Києва.

Під час богослужіння, на малому вході, Патріарх Філарет до дня свята Пасхи відзначив священнослужителів м. Києва богослужбовими нагородами.

Церковні нагороди отримали:

- протоієрей Леонтій Никитенко, клірик Свято-Володимирського Патріаршого кафедрального собору - право носіння митри;

- протоієрей Іван Гащин, клірик храму Преображення Господнього на Оболоні - право носіння хреста з прикрасами;

- протоієрей Олександр Чеченев, клірик храму святителя Миколая Притиска на Подолі - право носіння хреста з прикрасами;

- священик Геннадій Галушко, клірик парафії преподобних Антонія і Феодосія Печерських на Лівому березі - право носіння наперсного хреста;

- священик Юрій Борис, клірик храму первоверховних апостолів Петра і Павла на Берківцях - право носіння наперсного хреста.

Після завершення богослужіння Святійший владика привітав духовенство з церковними нагородами та закликав священнослужителів з особливою ревністю і відданістю звершувати своє пастирське служіння.

У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Поміркований Йосип розглядається як прообраз зрадженого Христа. Також прообразне значення життя Йосифа можемо бачити в тому, що він був відданий братами на смерть, але Бог зробив так, що Йосиф в час голоду врятував свого батька і братів від смерті. Також і Господь Ісус Христос був відданий людьми на смерть, але завдяки Його воскресінню ми звільняємося від рабства гріха та смерті. Крім того, в цей день згадується безплідна смоківниця, якій Господь наказав засохнути. Безплідна смоківниця є символом лицемірних фарисеїв та всіх, в кому, незважаючи на зовнішню побожність, Господь не знаходить правдивих плодів віри й благочестя, а тільки лицемірну тінь закону. До безплідної, засохлої смоківниці буває подібна і всяка душа людська, якщо вона не приносить духовних плодів – істинного покаяння, віри, молитви й добрих діл.