kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 2-гу після Пасхи

DSC 21005 травня 2019 року, у неділю 2-гу після Пасхи та день пам'яті святого апостола Фоми, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Напередодні, 4 травня ввечері, Святійший владика в соборі очолив Всенічне бдіння. Під час полієлею Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Під час літургії, після прочитання Євангелія, Патріарх Філарет виголосив проповідь, у якій закликав вірян утверджуватись у вірі у Воскреслого заради людського спасіння Господа нашого Ісуса Христа. Патріарх навівши євангельські докази дійсності воскресіння Ісуса Христа, пояснив значення Воскресіння Христового у справі людського спасіння, зазначивши, що вся наша віра і проповідь полягає в тому, що Христос воскрес із мертвих, переміг смерть і спас всіх нас.

"Коли на привітання: «Христос Воскрес!» ми відповідаємо: «Воістину Воскрес!», то скажіть, ви правду говорите, що Він воістину воскрес? Чи сумніваєтесь так, як сумнівався апостол Фома. Коли ми говоримо: «Воістину Воскрес!» ми переконані, ми свідчимо про те, що дійсно Христос Воскрес...

Про Воскресіння Христове своїм життям і сповідництвом свідчили святі мученики. Чому вони йшли на смерть? Не просто на смерть, а на смерть після страждань. Чому? А тому, що вірили, що вони воскреснуть, що Бог переміг смерть, що смерті не треба боятись. І це є перемога...

А якщо Христос воскрес, то воскрес не один, а воскресла людська природа в особі Ісуса Христа, так само, як померла людська природа в особі Адама і Єви. Адам і Єва померли і після цього всі люди, які походять від Адама і Єви помирають, і ми в тому числі з вами. Так і всі, хто вірує в Господа Ісуса Христа, другого Адама, ті теж воскреснуть. 

Нам треба у це вірити. Чому Бог вимагає віри? Тому що вона є основою нашого спасіння. Як невіра була причиною смерті, так віра в Бога є причиною нашого воскресіння і вічного життя. Тому, дорогі браття і сестри, будемо вірити не тільки у воскресіння Господа Ісуса Христа, а будемо вірити і в своє власне воскресіння і смерті не боятись, бо Господь переміг смерть" - сказав у свої проповіді Патріарх.

На запричасному із словом проповіді до вірян звернувся настоятель собору протоієрей Борис Табачек.

Після Божественної літургії була звершена панахида.

Перша неділя після Пасхи в церковному календарі носить назву Антипасхи, Фоминої неділі. Назва Антипасха означає «замість Пасхи»: не протиставлення, а повернення до минулого свята, повторення його. З давніх часів восьмий день після Пасхи, як закінчення Світлої Седмиці, святкується особливо. У цей недільний день Своїм новим явленням для всіх одинадцяти апостолів Господь повторив і оновив явлення, яке було у перший день по Воскресінні. Але оскільки нове явлення Спасителя було особливо заради апостола Фоми, то восьмий день після Пасхи називається неділею святого апостола Фоми. 

За Церковним Переданням, святий апостол Фома заснував християнські Церкви в Палестині, Месопотамії, Парфії, Ефіопії та Індії, утвердивши проповідь Євангелія мученицькою смертю. За навернення до Христа сина і дружини правителя індійського міста Меліапора (Меліпура) він був ув'язнений, зазнав катувань і пронизаний п'ятьма списами, віддав свій дух Господу.