kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Хто має у своєму серці любов, той щасливий, - Патріарх Філарет

DSC 558726 травня 2019 року, у неділю 5-ту після Пасхи, про самарянку, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральому соборі міста Києва.

Напередодні, 25 травня, у суботу ввечері Патріарх відслужив у храмі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек, настоятель Свято-Миколаївського Патріаршого ставропігійного храму м. Філадельфія (США) протоієрей Богдан Згоба, секретар Богородської єпархії ієромонах Андрій та духовенство кафедрального храму. 

За Божественною літургією Святійший владика звернувся до присутніх у храмі з повчальною проповіддю на тему євангельського читання про самарянку (Ін. 12 зач., IV, 5-42). Патріарх зосередив увагу слухачів на розумінні того, що є живою водою, яку дає людині Бог.

Проповідник, найперше, відзначив, що живою водою є Слово Живого Бога, яке пробуджує віру, а віра приводить людину до єднання з Господом - Джерелом самого життя.

«Христос сказав жінці-самарянці: Я можу дати живу воду. Якщо ти будеш пити живу воду, то ти уже ніколи не будеш мати спраги. Про яку живу воду говорив Ісус Христос? Насамперед про своє вчення, тобто говорив про Істину, говорив про Бога, бо без Бога людина існувати не може. Бог є Життя і тому Він є джерело життя. Жива вода дається для того, щоб людина жила. Але джерелом життя не є сама вода, а джерелом життя є Сам Бог. Тому в Нього треба вірувати. Проповідь Ісуса Христа полягала в тому, щоб ми вірили, що є Істинний Бог. Істинний Бог у трьох Особах – Отець, Син і Святий Дух. Нам треба мати віру в Бога, тоді Він, будучи джерелом життя, дасть нам життя» - наголосив Патріарх. 

Далі у своєму повчальному слові Святійший владика відзначив, що живою водою, яка преображає і наповнює сенсом наше життя є любов. Саме в любові полягає людське  щастя, саме через любов ми досягнемо вічного блаженного життя у Царстві Небесному.

"Жива вода – це є любов. Часто ми ставимо перед собою питання: в чому полягає щастя? Щастя не в багатстві, бо і багаті плачуть. Щастя не у владі, бо владу відбирають. Щастя не у славі, бо сьогодні ти у славі, а завтра зневажений. Щастя не в цьому. Щастя полягає у любові. Хто має у своєму серці любов, той щасливий, яке б положення не займав у суспільстві. Людина, яка має любов – щаслива, навіть на землі. А якщо говорити про вічне майбутнє життя, то воно полягає в любові. У Царстві Небесному перебувають душі тих людей, які люблять. Ті, хто не люблять у Царстві Небесному не можуть бути... Любов – це та жива вода. Якщо хто буде її пити, то ніколи не буде мати спраги. Тому що він буде задоволений, буде мати життя від Самого джерела життя – Господа Бога" - сказав проповідник. 

«Будемо просити Господа Бога, щоб Він дав цю живу воду не тільки самарянці, а щоб і нам подавав цю живу воду, щоб ми ніколи не мали спраги» - закликав до молитви наприкінці своєї проповіді Патріарх.

За Божественною літургією велика кількість парафіян храму причастилися Святих Христових Таїн.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом "Несподівана радість", під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців, захистив наших воїнів від усіх небезпек, благословив український народ єдністю і миром.