kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Урочисте богослужіння з нагоди храмового свята Володимирського собору та дня Хрещення Руси-України

hramove-svyato-2328 липня Православна Церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного князя Володимира та день Хрещення Руси-України. 988 року, 1031 рік тому назад, князь Володимир просвітив світлом Христової віри наш народ та привів його до пізнання Божої Істини. Подія хрещення Київської Руси визначила весь подальший духовний і культурний вектор розвитку нашої Батьківщини та боголюбивого українського народу.

Цей день також є храмовим святом Володимирського патріаршого кафедрального собору - головного храму Української Православної Церкви Київського Патріархату, центральний престіл якого освячений на честь Хрестителя Руси.

Урочисті святкування розпочалися напередодні, 27 липня увечері, Всенічним бдінням у Володимирському кафедральному соборі.

У самий день свята, 28 липня 2019 року, у соборі було звершено дві Божественні літургії. Другу Божественну літургію, о 10 годині, очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Його Святості співслужили митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф; єпископ Валуйський Петро, вікарій Білгородської єпархії; єпископ Харківський і Богодухівський Ілля; єпископ Васильківський Андрій; настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек; та духовенство.

На запричасному, зі словом проповіді про подвиг віри князя Володимира та значення християнства для українського народу до вірян, звернувся настоятель собору протоієрей Борис Табачек.

Після завершення Божественної літургії, під дзвони Володимирського собору, відбувся хресний хід навколо храму з читанням Євангелія, під час якого лунали молитви за Україну і Помісну Українську Православну Церкву.

Після закінчення хресного ходу Святійший Патріарх звернувся до численних парафіян з першосвятительським словом:

"Ваші преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Поздоровляю вас з нашим храмовим святом на честь рівноапостольного великого князя Володимира, а також поздоровляю з 1031-ою річницею хрещення киян. Як ми знаємо з історії, християнство прийшло на нашу землю прийшло ще в першому столітті, коли тут на наших горах побував святий апостол Андрій Первозванний. І рівноапостольні Кирило і Мефодій проповідували тут, і князь Аскольд приймав хрещення у Константинополі, і особливо велика княгиня Ольга, так що християнство на нашій землі було і до князя Володимира. І навіть єпископи від скіфів були на першому Вселенському соборі. Але чому ми шануємо пам’ять рівноапостольного князя Володимира? Чим його діяльність відрізняється від діяльності тих же Кирила і Мефодія, тієї ж Ольги, Аскольда?

Відрізняється тим, що князь Володимир зробив християнство державною релігією, тобто Русь-Україна стала християнською країною. Русь в Європу не приймали, і Візантія не хотіла з нашими предками, мати щось спільне, бо наші предки – язичники, а вони – християни, і тому не хотіли мати ніяких зв’язків з язичниками. Тому Великий князь Володимир зробив нашу руську державу християнською, і через це ми його шануємо як просвітителя Руси.

Князь Володимир, прийнявши хрещення, змінив і життя своїх людей. Це було не формальним хрещенням і прийняттям християнства, це було зміна образу життя. Наприклад сам святий Володимир був блудником і жорстокою людиною, а коли прийняв християнство став дуже доброю людиною, піклувався про всіх людей та прощав багатьох розбійників. Хрещення Київської Руси нагадує нам те велике хрещення наших предків у цих дніпровських водах. Вони відмовилися від неправди, відмовилися від нечестивих богів та змінили своє нечестиве життя на благочестиве і святе, тому Русь стала святою.

Святкуючи хрещення Русі ми повинні пам’ятати, що християнство повинно бути не на словах, а потрібно жити згідно християнської віри. Зараз ми бачимо, що багато називає себе християнином, але справжнього християнського життя мало. В Україні є активне релігійне життя, активніше, якщо порівнювати з Європою. В той же час існує багато гріхів і неправди. І через цю неправду, яка є і в Церкві і в Державі, ми і страждаємо. І як ми повинні ставитися до цього? Мовчати? Ні, християнин повинен боротися з усяким злом і гріхом, і насамперед з гріхом у самому собі.

Наше сьогоднішнє святкування Хрещення Київської Руси нагадує нам, що ми повинні бути справжніми християнами, жити по правді, любити свою землю, любити свою сім’ю, любити свій народ, і найголовніше любити Бога, і тоді ми зможемо успадкувати вічне і блаженне життя у Царстві Божому" - сказав у свій проповіді Патріарх.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, архіпастирям, духовенству і вірянам, Богом любимій державі нашій Україні та всьому побожному українському народу.

Святійший Патріарх Філарет привітав присутніх з храмовим святом - днем пам'яті рівноапостольного князя Володимира і 1031-ю річницею Хрещення Руси-України та закликав на всіх Боже благословення.