kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше Богослужіння у день свята Стрітення Господнього

stritennya 2020 0115 лютого Православна Церква відзначає свято Стрітення Господнього, тобто зустріч праведного Симеона з Христом Спасителем в храмі Господньому,  Якого на 40-й день після народження принесла Пречиста Божа Матір.

Напередодні свята ввечері, 14 лютого 2020 року, Святійший Патріарх Філарет відслужив у Володимирському кафедральному соборі Всенічне бдіння.

За вечірнею була відслужена літія, а під час полієлею на ранній Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

У самий день свята, 15 лютого, Святійший Патріарх Філарет відслужив у Свято-Володимирському кафедральному соборі Божественну літургію.

Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Варсонофій, настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

Святійший Патріарх Філарет за Божественною літургією звернувся зі словом до парафіян кафедрального собору, пояснюючи зміст нинішнього свята та значення його для людини:

“Дорогі браття і сестри, сьогодні свята Православна Церква святкує Стрітення Господнє, тобто зустріч праведного Симеона з Господом Ісусом Христом, бо цьому праведному Симеону було провіщено Духом Святим що він не помре, доки не побачить Христа Господнього.

Ця подія свідчить про те, що у Священному Писанні знаходиться істинна, і кожне слово, яке записане у Священному Писанні, є істина. Чому слова пророків та апостолів, тобто людей, записані у Святому Письмі є істиною? Тому, що вони писали не свої власні думки, а те що було їм відкрито Духом Святим, а Бог може відкривати тільки істину. Бог не може говорити неправду, і тому кожне слово Священного Писання, відкрите Духом Святим або сказане Господом нашим Ісусом Христом, є істина. Проходять століття, тисячоліття, а істина Божественна не змінюється і не може змінитися.

Сказав Господь, що Він прийде другий раз у світ, значить Він прийде, бо Його слово – істина. Христос прийде для того, щоб судити світ за всі діла, слова, помисли і почуття людей. Це є істина, і ніхто цього не уникне. Тому треба пам’ятати про це.” – сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Наприкінці богослужіння, Архіпастир привітав віруючих зі святом Стрітення Господнього і закликав на всіх Боже благословення.