kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Звернення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета у зв’язку з поширенням коронавірусної епідемії у світі

patriarhЯк відомо, 11 березня 2020 р. Український уряд прийняв постанову про заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19.

Українська Православна Церква Київського Патріархату зі стурбованістю сприймає епідемію коронавірусу та її наслідки для мільйонів людей у світі. Ця епідемія не є першою. І до цього в історії людства були різні епідемії, але не такого масштабу. Глобалізація світу є головною причиною масштабності епідемії. Нам, християнам, які віримо в те, що світом керує Бог, не треба забувати, що такі біди є виявленням гніву Божого за гріхи людства. Кожна епідемія, в тому числі й епідемія коронавірусу, є закликом Божим до покаяння, особливо це стосується християн, які в останній час різко відступили від християнських цінностей. Коронавірус – це заклик Божий до покаяння, до виправлення образу життя.

У часи епідемії Православна Церква завжди посилювала молитви та служіння ближнім. Так, під час епідемії в Константинополі в ІХ ст., виносили Животворчий Хрест Господній для відвернення хвороб. Внаслідок цього було встановлене свято Винесення Хреста Господнього, яке Церква відзначає кожного року 14 серпня. І тим самим нагадує, що в час епідемій, насамперед, треба звертатися з молитвою до Бога і каятися в гріхах та жити по правді.

Церква наголошує, що звершення церковних Таїнств, зокрема святого Причастя, Хрещення та інших не є засобом розповсюдження інфекції.

Не може Тіло і Кров Господні, Які подаються в Таїнстві Причастя під виглядом хліба і вина, бути причиною розповсюдження хвороби. Життя не може породжувати хворобу! Так ми віримо! Тому Церква закликає єпископат, духовенство продовжувати звершення церковних Таїнств і богослужінь, а віруючих – приймати в них участь.

У той же час, Церква не може ігнорувати засоби застереження розповсюдження епідемії коронавірусу, які пропонує медицина. Наша Церква буде виконувати санітарно-гігієнічні заходи профілактичного характеру, які не суперечать православному віровченню, в усіх храмах. Закликаю єпископат, духовенство та віруючих Української Православної Церкви Київського Патріархату підтримати та виконувати постанову Українського уряду, направлену проти розповсюдження епідемії коронавірусу.

Закликаю єпископат, духовенство та всіх віруючих посилити свої молитви за здоров’я як українського народу, так і всіх народів світу, за подолання епідемії коронавірусу, та особливо за працівників медицини, які найбільше ризикують своїм життям заради безпеки нашого суспільства.

Нехай Господь допоможе нам подолати епідемію коронавірусу, а головне жити по правді, виконуючи Заповіді Божі.

Закликаю на всіх Боже благословення.

ФІЛАРЕТ,

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ

І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ