kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив Всенічне бдіння напередодні свята Входу Господнього в Єрусалим

DSC 7849Православна Церква урочисто відзначає Вхід Господній у Єрусалим. Це остання неділя перед Світлим Христовим Воскресінням. День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті. Люди, які Його вітали, кидали на дорогу плащі та зелені галузки пальм, вигукуючи: «Осанна Синові Давида! Осанна в вишніх! Благословен, хто йде в ім’я Господнє!».

Свято також ще називається неділею Ваїй (гілок), Квітною, або Вербною, неділею, тому що в цей день віруючі освячують віття верби (яка заміняє в нас пальмові вітки). Тримаючи в руках перше весняне гілля, ми славимо Спасителя як Переможця смерті; бо Він воскрешав померлих (Лазаря та інших) і цього дня входив в Єрусалим для того, щоб померти за наші гріхи і воскреснути, і тим спасти нас від вічної смерті. Віття означає знак перемоги Христа над смертю і нагадує нам про майбутнє воскресіння із мертвих.

11 квітня 2020 року, напередодні Вербної неділі, свята Входу Господнього в Єрусалим, Святійший Патріарх Філарет звершив Всенічне бдіння у Володимирському кафедральному соборі.

Після читання Євангелія Святійший владика благословив і освятив вербу, яку віруючі принесли до храму.