kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Вітання Святійшого Патріарха Філарета зі святом Пасхи

DSC 933020 квітня 2020 року, у Світлий понеділок ввечері, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив богослужіння у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі міста Києва.

Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Володимирського кафедрального собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Після вечірньої служби єпископ Андрій звернувся до Святійшого Владики зі словами вітання:

“Ваша Святосте, дорогий наш Патріарх!

З духовною радістю вітаємо Вас словами, які лунають в ці дні у всьому християнському світі – Христос Воскрес!

Сьогодні ми зібралися у цьому соборі для звершення богослужіння, щоб знову разом прославити Воскреслого Спасителя.

Зустрівши Святу Пасху, ми святкуємо не декілька днів, а до Вознесіння Господнього, протягом сорока днів, прославляючи Воскреслого Спасителя. Впродовж року, щотижня в богослужіннях згадуємо Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Церква у своїх піснеспівах називає це свято Пасхою величною, що двері раю нам відчиняє та освячує всіх вірних. Немає у Христовій Церкві більшого свята, немає й у світі більшої радості, аніж радість у воскреслому Господеві. Тому, Пасха справедливо називається «святом над святами і торжеством над торжествами». Бо Господь створив людину і подарував їй найбільший дар — дар Вічного життя.

Цьогорічне святкування Пасхи Христової незвичне для всього людства. Весь світ страждає від епідемії коронавірусної інфекції. Наша держава перебуває на строгому карантині. Це стосується і церков, і всіх православних християн.

З самого початку розповсюдження цієї інфекції в Україні, Ви, як Патріарх звернулися до православних християн та всього українського народу зі своїм повчальним словом, в якому вказали причину поширення інфекції та закликали до покаяння. Владі нашої держави показали правдиву і тверду позицію Української Православної Церкви Київського Патріархату про подальше ревне звершення Богослужінь та здійснення спасительної місії, але з дотриманням всіх карантинних приписів уряду, щодо зниження ризику інфікування коронавірусом та санітарних норм профілактики від Міністерства охорони здоров’я.

Завдяки Вашому мудрому керуванню та з Вашого Патріаршого благословення у храмах Київського Патріархату посилено виконуються всі санітарні приписи. На входах у храм безкоштовно роздаються захисні маски усім хто має у цьому потребу, на аналоях знаходяться дезінфікуючі засоби, якими постійно протираються ікони. Підлога часто миється та дезінфікується, хоча це завжди робилося. Богослужіння постійно транслюються в мережі Інтернет.

Завдяки глибоко-духовним даруванням, якими Господь наділив Вас та за допомогою благодаті Божої Ви для всіх віруючих склали особливу покаянну молитву від коронавірусу.

Завдяки Вашому смиренню та посилених молитвах Господь відвідав Своєю великою милістю всіх нас, та ущасливив тим, що після Великого посту, який проводили в умовах коронавірусного карантину сподобив нас великої радості повноцінно служити Пасхальні Богослужіння при відкритих дверях Володимирського собору для віруючих.

Урочисто святкуючи Світле Христове Воскресіння ми всі, що тут зібралися, Ваші духовні діти, сердечно вітаємо Вас з Пасхою Господньою. Ми дякуємо Вам за настанови, за чудові проповіді, за служіння, за життєвий приклад незламної віри – віри, яка надихає і зміцнює нас у боротьбі з гріхом, яка дає впевненість у можливості перемогти тимчасові скорботи і страждання, щоб увійти у обіцяну Спасителем блаженну вічність.

Ми постійно возсилаємо наші молитовні прохання до Воскреслого Бога, щоби Він зі Своїх небесних щедрот дарував Вам міцне здоров’я, душевне спасіння, кріпкість сил завжди і у всьому на утвердження Української Православної Церкви Київського Патріархату. Многії і благії Вам літа!”

На завершення свого слова владика Андрій підніс Патріарху просфору табукет квітів.

У відповідь Святійший Владика подякував всім присутнім за вітання та виголосив проповідь про Воскресіння Христове:

“Ваше преосвященство, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Христос Воскрес!

Дякую Вам, Владико, за поздоровлення із Пасхою Христовою за добрі слова. Але ми в цьому році святкуємо Пасху Христову в особливих умовах, в умовах коронавірусу, в умовах небезпечної смерті. Але ми повинні твердо знати, що Бог переміг смерть, і тому для християнина смерть не страшна. Бо Той, Хто переміг смерть і допускає смерть, Він і може її знищити. Тому коронавірус, який може призвести до смерті, Господь може перемогти миттєво! Так само, як Він воскрес миттєво.

У Його воскресіння не вірили не тільки первосвященики, книжники, фарисеї – юдеї, але не вірили і самі апостоли. Згадайте слова Луки і Клеопи, які йшли в Еммаус, розмовляли між собою і говорили: «а ми думали, що це Той, Який визволить Ізраїля». Це свідчить, що найближчі ученики і ті не вірили у Воскресіння Господа Ісуса Христа. Згадайте апостола Петра, який клявся, що він готовий з Христом і на смерть іти, а перед служницею зрікся від Нього, кажучи не знає цього Чоловіка. Але коли зійшов Дух Святий на них, вони стали зовсім іншими. І ми християни, які отримали в таїнстві Хрещення благодать Святого Духа, повинні бути такими ж, як апостоли після зішестя Святого Духа на них.

Тобто не тільки вірити у Воскресіння Господа Ісуса Христа, а вірити у своє власне воскресіння, у воскресіння всього людського роду. І не вірити тільки на словах, а мати цю віру в душі, і цією вірою жити. А що значить жити вірою? Це значить нічого не боятись нічого, крім вчинення гріха. І коронавірусу не треба боятись, бо як він прийшов несподівано, так несподівано і відійде, бо все це залежить від Владики життя, тобто від Христа, який Своєю смертю і воскресінням подолав смерть. То чого нам боятися, коли Христос воскрес і смерть подолав.

Господь може знищити цю світову хворобу миттєво, тому треба молитись до Нього і просити, каятися у своїх гріхах, і Господь знищить цю небезпечну хворобу миттєво. Тому ми і молимось, не зважаючи на карантин, звершуємо богослужіння і просимо, щоб Господь знищив цю епідемію не тільки в Україні, але і в усьому світі. І щоб ми славили і прославляли Господа Ісуса Христа не тільки за Його славне Воскресіння, але і за Його Божественну всемогутню силу, яку Він виявляє у нашому житті” – сказав Патріарх Філарет.

На завершення архіпастирського слова Святійший Владика привітав усіх зі Світлим Христовим Воскресінням.