kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

«Жінки-мироносиці стали апостолами для апостолів, тому що перші засвідчили про Воскресіння Христа» – Патріарх Філарет

DSC 95093 травня 2020 року, у третю неділю після Пасхи, Православна Церква вшановує пам’ять святих жінок-мироносиць. В цей день, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 Напередодні, 2 травня ввечері, Патріарх у соборі відслужив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили єпископ Андрій, настоятель собору та духовенство храму.

Під час літургії, після прочитання Євангелія, Патріарх Філарет виголосив проповідь про велику любов жінок-мироносиць до Господа.

«Сьогодні Православна Церква святкує пам’ять святих жінок-мироносиць. Хто такі були жінки-мироносиці? Це жінки, які служили Господу Ісусу Христу в Його земних потребах. Серед них була Марія Магдалина, про якої сказано, що із неї Господь вигнав сім бісів. Серед цих жінок-мироносиць були родичі Ісуса Христа по лінії Йосифа Обручника.

Чого прийшли до гробу Ісуса Христа жінки-мироносиці? Побачити Його Воскресіння? Ні! Вони прийшли помазати мертвого, а не побачити живого. Чому Ісус Христос явився після Воскресіння не апостолам, а жінкам-мироносицям? Яка причина? Причина проста, жінки-мироносиці любили Ісуса Христа більше ніж апостоли. Згадайте, хто був на голгофі, апостоли? Нікого, крім Іоана Богослова, якого любив Ісус Христос більше за інших апостолів і Іоан любив Ісуса Христа більше ніж інші. Тобто, любов перемогла страх. Апостоли розбіглися заради страху юдейського і сиділи в закритому приміщенні за замкненими дверима, а жінки-мироносиці були на голгофі. Тому Ісус Христос явився їм першим. І таким чином, мироносиці стали апостолами для апостолів. В якому сенсі? Тому що вони проповідували апостолам про Воскресіння Христове. Але як ми знаємо з Євангелія апостоли не повірили жінкам-мироносицям, що Христос Воскрес. І тому, коли Христос явився апостолам, згадайте, що Він сказав? По-перше дав мир їм, а по-друге дорікав їх, що вони не повірили жінкам-мироносицям» – сказав Патріарх Філарет.

Святійший Патріарх Філарет закликав вірян просити у Господа благодаті, щоб Він укріпив нашу віру і любов, через які можна спастися і досягнути життя вічного.

«Любов є тією рушійною силою, яка штовхає людину на такі діла, на які людина, яка не любить нездатна. Що говорити про жінок-мироносиць. Згадаємо радянський час. Хто приходив до храмів? Чоловіки? Майже не було. Одні жінки. Чому? Не боялися. А чому не боялися? Тому що любили, любили Бога, любили Церкву і безбожників не боялися, як і жінки-мироносиці не боялися і були на голгофі.

Ми, дорогі браття і сестри, в своєму життя повинні керуватися любов’ю і просити у Бога, щоб Він послав у наші серця більше любові, бо вона здатна на великі подвиги.

Нехай Ісус Христос дає нам цю Божественну любов. І Він дає. Бо якби не любов, то ми б сьогодні не мали Держави, тому що не було б кому захищати нашу Державу від агресора. Українці натхненні силою любові, йдуть на схід захищати свою землю не дивлячись на те, що можуть померти. Не бояться смерті. Чому не бояться? Тому що мають любов сильнішу за смерть. Із за їх любові ми маємо сьогодні Державу і свободу. І в майбутньому Україна переможе тоді, коли ми будемо любити один одного правдивою любов’ю, не лицемірною. Бо часто, ми, багато говоримо про любов, а любові не маємо. Треба менше говорити про любов свою, а більше любити ділами. Тоді Господь дасть нам Божественну благодать і підсилить цю любов, а наслідком буде не явлення Воскресіння Ісуса Христа, а наслідком буде вічне блаженне життя. Заради чого ми народилися в цей світ, заради цього страждаємо і заради цього живемо. Нехай Господь допомагає нам дійти до головної мети нашого життя – вічного блаженного життя» – наголосив у своїй проповіді Патріарх.

По завершенні Божественної літургії був відслужений молебень до святих жінок-мироносиць. Також підносилися молитви, щоб Господь визволив Україну і весь світ від епідемії коронавірусу.