kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

“Міцною вірою жила, живе і буде жити Церква Христова” – Патріарх Філарет

DSC 20995 липня 2020 року, у неділю 4-ту після П’ятидесятниці, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі.

 

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив Всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Андрій та духовенство храму.

Під час богослужіння Патріарх виголосив проповідь на тему євангельського читання:

«В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі браття і сестри!

Щойно ми вислухали уривок із Євангелія від Матфея, в якому розповідається як Христос показав зразок віри, такої віри, якої Він не знайшов і серед ізраїльського народу, який вірив в Істинного Бога. А виявив віру язичник, який поклонявся ідолам – неіснуючим богам, і цей сотник віру свою виявив у тому, що коли Христос сказав: «Я прийду і зцілю твого слугу», сотник сказав: «не треба іти, скажи тільки слово і слуга мій буде здоровий». Далі сотник приводить доказ своєму твердженню – якщо слуги слухають повеління свого господаря, то лише одне слово Творця світу, Бога – Ісуса Христа в мить зцілить хворого.

Крім того віра цього сотника виявилася ще й в тому, що він просив не для себе, а просив для слуги, тобто виявляв свою любов до ближнього. Він не просив багатства у Бога, і навіть здоров’я просив не для себе, а просив для ближнього, для свого слуги. Саме тому Христос сказав, що і в Ізраїлі не знайшов такої віри. Тому Христос не тільки виконав прохання цього сотника, а ще й похвалив його і показав нам що так треба вірити.

Вірити треба так, як вірив Авраам. Бог сказав Аврааму що від нього піде великий народ, а йому вже було під дев’яносто років і дружина його Сара була старою і вже не здібною для народження дітей, а Бог каже: «від тебе піде великий народ». І Авраам засумнівався в цьому? Ніскільки! Тому що вірив, що якщо Бог так сказав, значить так і буде. І коли народився Ісаак, як ви знаєте із історії, Господь йому каже, щоб Авраам приніс його в жертву. І кожна людина запитає, а як же від нього піде великий народ, коли він свого потомка принесе в жертву? Авраам і тут не засумнівався, тому що вірив що Бог може і мертвого Ісаака воскресити і від нього піде цей великий народ. Ось таку віру мав Авраам, і таку віру мав сотник, і таку ж віру мали перші християни, коли йшли на муки за Ісуса Христа – розіп’ятого Бога.

На муки йшли колишні язичники, які увірували в розіп’ятого Ісуса Христа, який задля нашого спасіння помер і воскрес, а разом із цим воскресив і весь світ. Так ось ці мученики мали таку міцну віру, що вони не боялися страждань. Не боялися страждань не тому, що не відчували болістей, страждання їхні приносили великі болісті, а тому, що віра їхня була сильнішою за тілесний біль, і Господь допомагав їм Своєю Божественною благодаттю.І саме цією міцною вірою жила, живе і буде жити Церква Христова. Тому вона і перемагала в усі часи, перемогла гонителів – язичників, перемогла єресі, перемогла розколи, перемогла безбожний атеїзм. А перемагає тому, що має віру в Істинного Бога” – сказав у своєму слові Патріарх Філарет.

За Божественною Літургією була виголошена заупокійна ектенія, під час якої Святійший Патріарх Філарет помолився за спокій душі приснопам’ятних митрополита Львівського і Сокальського Андрія (Горака) († 05.07.2010) та предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана) († 05.07.2014).

Після Літургії був відслужений молебень перед чудотворним образом Божої Матері «Несподівана Радість», під час якого Патріарх Філарет прочитав молитву за визволення України і всього світі від епідемії коронавірусу.