kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Якщо ми каємося і хочемо бути з Богом, то Господь не відкине нас, – Патріарх Філарет

DSC 471930 серпня 2020 року, у неділю 12-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, 29 серпня ввечері, Патріарх Філарет відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили архієпископ Андрій та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання (Мф., 79 зач., XIХ, 16-26).

Дорогі браття і сестри! Сьогоднішній євангельський юнак поставив перед Господом нашим Ісусом Христом дуже важливе питання: що треба зробити, щоб успадкувати життя вічне? Це питання турбувало не тільки юнака, воно турбує кожну людину, в тому числі і кожного із нас.

Хочемо ми ввійти у вічне блаженне життя? Хочемо. А що треба зробити, щоб увійти в це блаженне життя? І Господь сказав цьому юнакові: виконуй заповіді Божі, а якщо хочеш бути досконалим, тоді йди продай своє майно, роздай убогим  і йди за мною. Про що це нагадує нам? Далеко не всі здатні відмовитися від свого майна, бо воно потрібне для земного життя. Але є багато людей, які прагнучи життя з Богом – із вершиною досконалості, роздавали своє майно і йшли шляхами Христа. Наприклад, преподобний Антоній Великий – був багатим, отримав багатство від батьків, яке потім роздав бідним і пішов оселився печері та провадив чернече життя.

Але дуже часто ми не виконуємо заповіді Божі і грішимо. Тому не випадково апостоли запитали Ісуса Христа: хто ж може спастися? Хто може виконати всі заповіді в досконалості? На це Христос сказав: для людини це неможливо, а для Бога – можливо. Тобто людина не може виконати всі заповіді Божі в досконалості і самостійно увійти в Царство Небесне, але тільки з допомогою Божою.

Тому ми повинні каятися у своїх гріхах, просити у Бога допомоги, то Бог нас ніколи не відкине, бо Він сказав: того, хто приходить до Мене, Я не вижену геть. Ці слова відносяться до нас, якщо ми каємося і хочемо бути з Богом, то Господь не відкине нас. І неможливе стає можливим” – сказав у своєму слові Патріарх.

На запричасному проповідь виголосив клірик Володимирського собору – протоієрей Михаїл Трускавецький.

Наприкінці Божественної літургії Святійший Владика очолив молебень перед початком навчання дітей.