kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Настанови Господа Ісуса Христа нам треба пам’ятати завжди і ними керуватися у житті, – Патріарх Філарет

DSC 163214 березня 2021 року, у неділю сиропусну (прощену), коли свята Православна Церква згадує історію Адамового вигнання з раю, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста . Києва.

Напередодні, в суботу ввечері, Його Святість відслужив всенічне бдіння.

Святійшому Владиці співслужили архієпископ Андрій та клірики кафедрального собору.

За Божественною літургією, після прочитання Євангелія, Святійший Патріарх Філарет звернувся до віруючих зі словом проповіді:

“Дорогі браття і сестри! Тільки що ми вислухали Євангеліє, де Господь говорить: «Якщо будете прощати провини винуватцям вашим, то і Отець ваш Небесний простить вам провини ваші». Тобто прощення наше залежить не тільки від Бога, а від того прощаємо ми чи не прощаємо. Здавалось би проста істина і для всіх зрозуміла. Але не кожен здатний простити провини своєму ближньому. По декількох причин. Перша причина, не бажає навіть просити прощення за свої провини, зробив шкоду людині і думає, що так і треба, а не думає, що звершив гріх.

 І тому, для того, щоб просити прощення, треба спочатку усвідомити, що ти зробив, звершив гріх. А це не так просто і ви самі знаєте із свого духовного життя, що не легко визнати себе винним перед своїм братом. Чому? А тому що людина завжди себе виправдовує. А треба собі усвідомлювати, що при яких би обставинах ти не порушив заповідь – ти є грішник, тому що ти порушуєш заповідь Божу. Господь цього не дозволяє робити, а ти робиш, і тому ти винний. Так ось до цього стану треба дійти і просити у Бога, щоб Він нас просвітив. Тільки з Його допомогою, допомогою Його Божественної благодаті, ми можемо усвідомлювати, що ми грішники. А так, без Божественної благодаті, кожен вважає, що він правий, що він поступає вірно.

Друге, якщо ти визнав себе винним, проси прощення. Проси. Але простить тебе чи не простить, залежить не від тебе, а залежить від того, кого ти скривдив, проти кого ти згрішив, від нього залежить. Простить він тобі чи не простить. Але навіть якщо твій супротивник не прощає, то ти прости. А що значить простить тому, хто не хоче простити – не май проти нього в своїй душі нічого засуджуючого, нічого поганого, нічого злого. Май мирну душу. І тоді, нехай супротивник і озлоблюється, але це вже його справа, а не твоя. У тебе на душі мир і злагода, бо тобі Господь простив гріх, тому що ти простив своєму ближньому. Ось цими настановами Господа нашого Ісуса Христа ми і повинні керуватися у своєму духовному житті.

А те, що нам треба піклуватись про свою душу, це обов’язково, тому що людина на землі тимчасово, а є вічне життя, хочеш ти чи не хочеш, а у вічне життя ти увійдеш. Але в яке вічне життя? Для блаженства чи для страждання? Ми думаємо, що обов’язково увійдемо у блаженне життя, але для того, щоб ввійти у це блаженне вічне життя, треба себе підготувати. А що значить підготувати? Це значить зробити себе такою людиною, щоб вона відповідала Царству Божому. Що це значить – відповідати Царству Божому? Це значить, що у Царстві Божому знаходяться люди – істоти – які люблять, мають любов. От якщо ти маєш любов в своєму серці, то ти можеш бути серед люблячих, а якщо у тебе в душі любові немає, і не думай, що ти будеш серед люблячих – тебе Господь викине як того чоловіка із притчі, коли господар влаштував вечерю, прийшов на неї і побачив людину не у весільній одежі. То що Він сказав? «Як ти сюди увійшов, не у весільній одежі»? Тобто, як ти, будучи грішником, не маючи в серці любові, опинився серед люблячих. І знаєте, що сказав господар? «Зв’яжіть його і викиньте».

 А це значить для нас, що якщо ми не очистимо своє серце, свою душу, не будемо любити, то так і буде – Господь прийде і викине тебе із Царства Божого навіть якщо ти туди і увійшов. Ці настанови Господа Ісуса Христа нам треба пам’ятати завжди і ними керуватися у житті. І якщо ми будемо ними керуватися, то ми будемо утримуватися і від гріха, і будемо каятися у своїх гріхах. А будемо каятися – Господь простить. Як Він сказав: «Якщо будете прощати винуватцям вашим, то і Отець ваш простить». То ми теж повинні прощати один одному, а по друге, звертатись до Бога і Господь простить нам провини наші. Йому слава навіки віків”, – виголосив Патріарх Філарет.

Завершилося богослужіння традиційним молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою “Несподівана радість”.