kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Велике повечір’я з читанням третьої частини Покаянного канону прп. Андрія Критського

DSC 173517 березня 2021 року, у середу першої седмиці Великого посту, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Велике повечір’я з читанням третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Володимирському кафедральному соборі.

За богослужінням, разом з Його Святістю, молились архієпископ Андрій та священнослужителі кафедрального собору.

Покаянний канон преподобного Андрія Критського розділений на чотири частини і читається за Великим Повечір’ям увечері у перші чотири дні Посту. Його можна описати як покаянний плач, що розкриває всю неосяжність, усю безодню гріха, потрясає душу розпачем, каяттям і надією.

Святий Андрій майстерно переплітає образи: Адама і Єву, рай і гріхопадіння, патріарха Ноя і потоп, Давида, Землю Обітованну і понад усе Христа і Церкву – зі сповіданням гріхів і каяттям. Події Священної історії представлені як події життя окремої людини, справи Божі в минулому як справи, які стосуються спасіння кожного, трагедія гріха та зради як особиста трагедія. Життя показане як частина тієї великої, всеосяжної боротьби між Богом і силами тьми, які повстають проти Нього.

Слова Канону закликають до відповіді, тому що говорять вони про події й справи минулого, зміст і сила яких вічні, оскільки кожна людська душа – єдина й неповторна – проходить тим же шляхом випробувань, стоїть перед тим же вибором, зустрічається з тією ж вищою і найважливішою реальністю.