kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Святійший Патріарх Філарет очолив урочисте Пасхальне богослужіння

DSC 4275-12 травня 2021 року Православна Церква відзначає найбільше свято – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. У ніч з суботи на неділю Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Пасхальні богослужіння – полуношницю, хресний хід, Великодню утреню та Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Під час Великодньої відправи Патріарху Філарету співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель храму протоієрей Борис Табачек та клірики кафедрального собору.

Перед початком звершення святкового богослужіння до Володимирського собору прибув Благодатний вогонь, який протоієрей Борис Табачек подав для віруючих.

Незадовго до опівночі Патріарх із духовенством вийшли на хресний хід навколо собору, який за уставом завершився перед закритими дверима храму, що символізують собою закритий Гріб Господній. Тут розпочалася Пасхальна утреня і вперше цього року було проголошено: «Христос Воскрес!».

Далі Святійший Владика та духовенство увійшли до храму, де утреня продовжилась каноном Пасхи. Під час утреньої клірик кафедрального собору протоієрей Олександр Шмуригін прочитав Оголошувальне слово святителя Іоана Золотоустого. Ця Пасхальна проповідь, виголошена великим учителем Церкви ще у ІV столітті, читається у храмах щороку у день свята Світлого Христового Воскресіння. Під час утреньої Святійший Патріарх Філарет виголосив своє цьогорічне Пасхальне послання.

Після завершення утрені, богослужіння продовжилося співом Пасхальних часів та святковою Божественною літургією. Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1: 1-17) читалося різними мовами. Патріарх Філарет почав читання грецькою, а далі священнослужителі продовжили читання українською, слов’янською, латинською, румунською, російською та англійською мовами.

Богослужіння завершилося освяченням артосів (пасхальних хлібів, які знаходяться біля вівтаря у храмі впродовж Світлого тижня, а у Світлу суботу роздаються вірним), а також пасок і великодніх приношень.

За літургією співав Патріарший хор (регент Вероніка Матвієнко) та кліросний хор Володимирського собору (регент Тетяна Солосич).