kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Духовенство і парафіяни привітали Святійшого Патріарха Філарета зі святом Пасхи

DSC 449703 травня 2021 року, у Світлий понеділок ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив богослужіння у Володимирському кафедральному патріаршому соборі міста Києва.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство з Києва і Київської єпархії.

Після вечірньої служби було зачитано Пасхальне послання Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, яке виголосив клірик собору протоієрей Олександр Шмуригін.

Зі словами великоднього вітання від імені духовенства і парафіян до Святійшого владики звернувся архієпископ Андрій:

Ваша Святосте, духовний наш наставнику! Христос Воскрес! Великою радістю наповнилися наші серця, коли ми у Велику суботу за богослужінням почули першу євангельську звістку про Воскресіння Господа і Його явлення одинадцятьом ученикам у Галілеї. Великі слова утішання сказав тоді Господь: «Я з вами по всі дні, до кінця віку» (Мф. 28:20).

У пасхальну ніч ми чули слова святого Іоана Золотоустого: Христос Воскрес, – і життя триває! Тому-то увійдіть всі в радість Господа свого.

І ось учора і сьогодні всі наші думки пов’язані зі світлим Христовим Воскресінням. Нині настало велике свято серед свят, бенкет віри й багатство благості. Воскресіння Спасителя з мертвих зруйнувало твердиню пекла і розвіяло вселенський морок гріха. Радуймося ж нині, бо Воскресінням людському роду даровано «життя вічне в Христі Ісусі, Господі нашому» (Рим. 6: 23).

Але Спасительній Божій Пасці передували страждання. Під час Страсного тижня ми жили спогадами про страждання Христові і про все життя Спасителя, адже це – небувалий великий подвиг. А подвиг завжди вимагає жертви.

Ваше життя, Ваша Святосте, – це суцільний подвиг самопожертвенного безкровного страждання. Хоча Ви і від насильства кров проливали, але душею Ви чимало настраждалися. Особливо від численних зрад. Чого тільки варта остання зрада! Зрада, з нечуваною оманою Вас як Предстоятеля і всього українського народу. У тому числі українців, що перебувають за межами України.

Нині Україна і весь світ страждає та зазнає багато горя від епідемії коронавірусу. У цих важких для всіх людей умовах Ви не залишилися осторонь.

Завдяки глибокодуховним даруванням, якими Господь наділив Вас, та з допомогою благодаті Божої Ви для всіх віруючих склали особливу покаянну молитву від коронавірусу. Ви не тільки написали її, але й наприкінці кожного богослужіння вже більше року цією молитвою звертаєтесь до Господа із проханням про прощення наших гріхів і помилування нас і всього світу. Молитися за весь світ і вболівати за всіх – це найвищий прояв любові до людей. Так! Уболіваєте за всіх, бо самі страждали! Завдяки Вашому смиренню та посиленим молитвам Господь відвідав Своєю великою милістю всіх нас та ущасливив тим, що після Великого посту, який проводили в умовах коронавірусного карантину, сподобив нас великої радості повноцінно служити Пасхальні богослужіння при відкритих дверях Володимирського собору для віруючих. А завдяки прямим трансляціям Великодніх богослужінь тисячі і тисячі православних християн мають щастя і радість молитовно приєднатися до вознесених Вами молитов до Господа.

Ми прославляємо Христа Воскреслого, прославляємо Його перемогу – перемогу над злом, перемогу над дияволом. Адже то була перемога над злом у вселенському і позачасовому масштабі. До цієї перемоги зараховується кожен, хто вірить у Христа, хто приймає Його слово, хто його проповідує, хто намагається жити згідно з цим словом, хто відрікається від себе і бере хрест свій і йде за Христом, як Ви, Ваша Святосте, зробили це ще в юності своїй. Цим Ви стверджуєте для всіх велику істину про те, що тільки разом із Христом можемо перемагати зло. Господь, що віддав життя Своє за нас, воскреснувши заради нашого спасіння, нехай збереже Вас від будь-якого зла і примножує Вашу любов.

Дозвольте, Ваша Святосте, у цей святковий вечір щиросердечно привітати Вас зі святом святої Пасхи від імені всіх архієреїв, від усієї повноти Української Православної Церкви Київського Патріархату, духовенства, чернецтва, всіх вірян України і за її межами в усьому світі. Від тих, хто молитовно зараз приєднався до нас у своїх гарячих і благих побажаннях через он-лайн трансляцію богослужіння. Ми завжди молилися і будемо молитися, щоб Господь зберігав Вас для Церкви і України нашої і надалі зміцнював Ваші сили, подавав добре здоров’я і довголіття нести своє Патріарше служіння на многії і благії літа”.

Архієпископ Андрій підніс Патріархові просфору і букет квітів.

У відповідь Предстоятель подякував архіпастирю і всім присутнім за вітання та виголосив проповідь:

“Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Насамперед, я хочу подякувати вам за те, що ви прийшли на це богослужіння, за ваші постійні молитви за мене грішного.

Ми віримо в те, що Господь перебуває зі Своєю Церквою. Чи дійсно це так, що Він перебуває з Церквою і показує Свою силу? Переважна більшість, з нас християн, у це вірять, але у своєму житті не відчувають. А чому не відчувають? А тому, що занурились у земне життя настільки, що про вічне блаженне життя не думають. А думають, якби краще влаштуватися на землі. Треба про це турбуватися? Треба. Чому треба? А тому, що ми живемо на землі, і наші тіло і душа потребують земних благ. І тому, Господь не забороняє турбуватися про земне. Не забороняє. Але свідчить про те, що треба насамперед думати про вічне, про Царство Боже, про життя блаженне. Бо це життя земне рано чи пізно закінчиться. І хіба ми не знаємо це? Знаємо. Але не звертаємо на це увагу, що воно закінчиться. А ось про те, що буде після смерті ми хоч і думаємо іноді, але постійно не думаємо. А треба насамперед нам, особливо духовенству, думати про вічне блаженне життя і вести по цьому шляху православний народ.

Ми, дорогі браття і сестри, повинні відчувати, що Бог не залишив світ, не залишив і нас. Із чого ми бачимо, що Бог не залишив нас? А тому, що в історії Церкви, в історії й нашого українського народу, після страждань – завжди буває радість, перемога. І хто дає цю перемогу? Дає цю перемогу Бог, бо Він нас не залишив.

Ось, наприклад, зараз ми всі переживаємо цей коронавірус. Страждає український народ і народи всього світу. Здатний Бог припинити цю біду чи ні? Чи людина, яка створила цей коронавірус, сильніша за Бога? Можемо ми допустити, щоб була людина сильнішою за Бога? Створила коронавірус і панує цей коронавірус над усім світом? А де Бог? Божественна сила де? Вона діє, але Бог попускає цю біду – коронавірус. Попускає. А початок коронавірусу – в людині. Бо людина створила цю хворобу. Для чого створила? Для того, щоб скоротити населення землі. Для того видумала цей коронавірус. І не тільки цей коронавірус, а й працюють дослідники для того, щоб інший ще сильніший придумати засіб для знищення населення землі. Бог попускає, але Він перемагає. Переможе і це. Тому що, коронавірус є зло, створене людьми. Бог попустив це зло, але це не значить, що це зло сильніше за Бога. Бог сильний і перемогти цю хворобу.

Тому, дорогі браття і сестри, про що нам треба думати? Нам треба думати про те, що Бог не залишить нас, що Він турбується про кожну людину, не про народ в цілому чи про весь світ. Піклується і про народ і про весь світ, але конкретно і за кожну людину. Тому, ми повинні бути переконані, що ми не одні, а з нами Бог. Співаємо ж ми за богослужінням: «З нами Бог! Розумійте народи, бо з нами Бог». Що, це пусті слова? Не пусті слова. А якщо з нами Бог, то хто може бути сильнішим за Бога? Ніхто! Ніяка земна влада.

Ось, згадайте про мучеників. Влада римська знищувала християн, але мученики не боялися і перемогли. Хто переміг? Мученики перемогли, хоч і померли, а перемогли мучителів своїх. І вже віками ми шануємо цих святих мучеників. А мучителі? А мучителі в пеклі, і пам’ять про них вже забута. І це свідчить про те, що Бог нас не залишає і не залишить, бо ми Його творіння. Заради нас Він, будучи Богом, принизив Себе, що народився у тваринних яслах. Ви уявляєте собі таку велич Бога – і народитись у тваринних яслах?! Для чого? Для того, щоб нас визволити від гріха і від смерті. Ми повинні дякувати Богові за це, що Він так про нас піклується? Турбується не тільки тоді, коли народився, а й тепер. Слова Христа-Спасителя пам’ятаєте? «Я з вами до кінця віку». Правдиві ці слова Ісуса Христа «Я з вами до кінця віку» чи пусті слова? Правдиві, бо Бог не може говорити неправду. А раз Він з нами, то нам нічого не страшно у цьому світі, бо з нами Бог. Навіть якщо і приходиться страждати, то страждання обов’язково закінчуються перемогою, радістю, обов’язково.

Візьміть для порівняння, скільки Церква витерпіла від радянського безбожжя, коли дітей, дорослих, всіх вчили, що Бога нема. Але знаходилась велика сила християн, які не підкорялись цій неправді. І хто переміг? Безбожники? Не безбожники, а перемогли ті, які вірили в Господа Ісуса Христа.

Так і зараз. Складний час? Складний. Але з нами Бог, а це значить, що з нами перемога. І тому, ми повинні це завжди пам’ятати, що Бог з нами і веде нас до кращого, а не до гіршого. І якщо попускає страждання, то ці страждання приведуть до радості, навіть якщо і помремо у стражданнях. Якщо і в стражданнях помремо, то ввійдемо у Царство Небесне, у Царство радості. А хіба це не перемога, коли ми визволилися від страждань і перейшли у стан радості? А це обов’язково буде, бо з нами Бог, і Бог до цього веде. Нам тільки треба не прив’язуватися до землі так, що багато хто забуває про вічне. Ось цього допускати не треба. Бо хто прив’язується до землі так, що забуває про вічне, той буде страждати. Страждати від того, що не вірить Господу Ісусу Христу. І в ці пасхальні дні доказом перемоги правди і Бога – є Воскресіння. Коли Христа розіп’яли на хресті, то книжники, первосвященики юдейські раділи: нарешті перемогли Ісуса Христа. Але чим закінчилось? Христос воскрес і вони посоромлені. Так і протягом всієї історії. Принижує нас зло, диявол і злі люди? Принижують, але перемагає Бог, і цю перемогу дає нам. Тому, ми і радіємо.

Чому ми на Пасху виголошуємо: «Христос Воскрес»? Що це значить? Христос Воскрес – значить переміг смерть, а все пов’язано з гріхом і злом. І тому, коли ми відповідаємо: «Воістину Христос Воскрес!», то ми цим засвідчуємо, що ми дійсно віримо в перемогу Христа і над стражданнями, і над гріхом, і над смертю. І яке може, після цього, бути більше блаженство, ніж це, коли життя переможе страждання і перемагає смерть? Тому, Церква і взиває до нас: «Радіймо і веселімось Воскресінню Христовому». Йому слава навіки віків. Христос Воскрес!“- сказав у своєму слові Патріарх Філарет.

На завершення архіпастирського слова Святійший владика привітав усіх зі Світлим Христовим Воскресінням.

Потім Патріарх Філарет прийняв пасхальні вітання від духовенства та парафіян і закликав на всіх присутніх Боже благословення.