kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у Троїцьку поминальну суботу

DSC 6938Перед святкуванням Пресвятої Тройці у православних проходить батьківська поминальна субота, яка починається з вечора п’ятниці особливою поминальною службою, – парастасом. Парастас перекладається з грецької як клопотання.

19 червня 2021 року, в Троїцьку поминальну суботу, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному соборі. Після літургії Патріарх Філарет відслужив панахиду за упокій душ всіх померлих.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та духовенство собору.

Ще з апостольських часів Церква закликає нас звершувати у Троїцьку суботу поминання всіх від віку спочилих благочестивих праотців, отців і братів наших, тому що в день П’ятидесятниці відбулось викуплення світу силою Животворчого Пресвятого Духа, яка благодатно й спасительно поширюється на живих і спочилих.

Початок встановлення Троїцької батьківської вселенської суботи відноситься до давніх часів християнства. В словах святого апостола Петра, виголошених у день П’ятидесятниці, є важлива вказівка на початок звичаю поминати спочилих в П’ятидесятницю, бо апостол говорить про воскреслого Спасителя, що Його Бог воскресив і зламав кайдани смерті (Діян. 2, 24).

Звершуючи молитву за померлих, живі стають виконавцями заповіді про любов і, значить, стають “учасниками небесних нагород”. Молитви за померлих потрібні не тільки спочилим, але і нам, тому що налаштовують душу на небесне, відволікають її від суєтного, зігрівають серце любов’ю до Бога.