kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в п’яту неділю після П’ятидесятниці

DSC 798225 липня 2021 року, у неділю 5-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив Всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Під час Божественної літургії Патріарх виголосив проповідь на тему євангельського читання:

«В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі браття і сестри!

Тільки що ми чули уривок із Євангелія від Матфея, де говориться, що Ісус Христос вигнав бісів із біснуватих і дозволив їм увійти у стадо свиней. Це було в ті далекі часи, коли на землі ходив Господь наш Ісус Христос.

А в наш час біснуваті є чи немає? Є! Тому що біси, як були так і залишилися. І боротьбу з людиною як вели так і ведуть. Тому і зараз біси іноді всиляються у людей. І ми бачимо цих біснуватих. Але треба відрізняти біснувату людину від душевно хворої людини. Це різні хвороби. Одна хвороба залежить по стану здоров’я, а друга – коли інша сила вселяється в людину. Так ось і зараз біси вселяються в людей, але рідко. Чому? А тому, що вини не можуть увійти в людину без дозволу Божого. Коли Господь попустить тоді біс може увійти в людину, а якщо Господь не попустить, то біс увійти в людину не може. Навіть у свиней і то не можуть увійти, бо просили ці біси, щоб Господь дозволив їм увійти у стадо свиней.

Але незважаючи на те, що біси не входять в кожну людину, це не значить, що вони не спокушають кожну людину, бо біси спокушують кожну людину. Як відбувається ця спокуса? Спокуса ця відбувається в розумі, коли виникають різні думки. Ви ж знаєте, що в голові виникають різні думки: добрі і злі. Злі думки виникають від гріховної плоті, від світу і в тому числі від диявола. А якщо людина бореться проти цих спокус диявольських в розумі, то може вона побороти, і диявол не буде мати влади над цією людиною. І що тоді робить диявол? Диявол не перестає спокушувати людину, а тоді він обирає інший шлях, через інших людей, які приймають диявола в своїх думках. І прийнявши диявольські навіювання, ця людина впливає на іншу. І таким чином, той, хто поборов спокуси диявола сам на сам з дияволом, той має ще боротьбу з тим же дияволом, але через інших людей. І тому ця боротьба зі злом – дияволом була, є і буде до другого пришестя. Уникнути цієї боротьби ми не можемо, тому що живемо у гріховному світі. І як людина не може замочитись увійшовши у воду, так не може людина уникнути боротьби зі злом народившись в цей світ. Народився – значить будеш мати справи з гріхом, будеш боротись і будеш страждати, але Господь допомагає. Він не тільки дозволяє дияволу приступити до людини, а й допомагає людині побороти його. І святі перемагали диявола і диявол боявся цих святих людей.

І нас, дорогі браття і сестри, диявол спокушає кожного дня. То через свої власні думки, то через інших людей, а боротьба ця продовжується, і уникнути цієї боротьби неможливо. А побороти можливо. І Господь допомагає нам побороти всі ці спокуси диявола. Але це знають тільки ті, хто бореться з дияволом. А переважна більшість людей про це навіть і не думають, бо виконують, дуже часто, волю диявола і тому з дияволом вони не боряться.

А ми, дорогі браття і сестри, якщо хочемо увійти у вічне блаженне життя, то на землі повинні боротися з дияволом, боротися з гріхом. І Господь не залишить нас, а подасть нам Божественну благодать, яка робить не можливе – можливим.

Тому, висновок такий: диявол бореться з людьми постійно і цієї боротьби уникнути не можна, але перемогти диявола можливо – допомогою Божою. Будемо молитися, щоб Господь дав нам силу перемогти диявола, гріх і всяке зло, і щоб увійти нам у вічне блаженне життя» – сказав у своїй проповіді Патріарх.

Після Літургії був відслужений молебень перед чудотворним образом Божої Матері «Несподівана Радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення України і всього світі від пандемії коронавірусу.