kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день Усікновення глави святого Іоана Хрестителя

DSC 0012Щороку 11 вересня Православна Церква вшановує пам’ять Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.

У цей день, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Його Святості співслужили архієпископ Андрій та духовенство собору.

Після літургії Патріарх відслужив заупокійну літію за всіма від віку спочилими.

Напередодні ввечері, 10 вересня 2021 року, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив всенічне бдіння у Володимирському кафедральному соборі.

Святий Іоан Хреститель був посаджений у темницю царем Іродом Антипою, правителем Галілеї. Про його мученицьку кончину оповідають Євангелія від Матфея (Мф. 14, 1-12) і Марка (Мк. 6, 14-29).

У царя була законна дружина, дочка аравійського царя Арефи. Ірод залишив її і жив разом з Іродіадою, дружиною свого брата. Пророк Іоан неодноразово викривав його, але цар не посмів заподіяти йому зла, оскільки шанував Іоана Хрестителя як пророка і боявся народного гніву.

В день свого народження Ірод влаштував великий бенкет, на якому перед гостями танцювала Саломія, дочка Іродіади. Вона так догодила цим Іроду, що він поклявся перед гостями дати їй все, чого б вона не попросила. Саломія пішла до матері за порадою. Іродіада підмовила доньку просити голову святого Іоана Хрестителя на блюді. Ірод засмутився: він боявся гніву Божого за вбивство пророка, але не міг порушити необережну клятву.

Святому Іоанові відтяли голову і віддали Саломії. Злісна Іродіада закопала голову в нечистому місці. Але Іоанна, дружина царського упорядника Хузи, таємно взяла святу голову, поклала в посудину і поховала її на Єлеонській горі, в одному з маєтків Ірода. Тіло святого Іоана Хрестителя взяли його учні і поховали.

Згідно з переданням, поминати день усікновення голови Предтечі Господнього Іоана почали ще його учні. Але традиція свята та його поширення остаточно сформувалися в V ст.