kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

“Будемо жити по волі Божій, і тоді кінець у нас буде блаженний”, – Патріарх Філарет

DSC 20767 листопада 2021 року, у неділю 20-ту після П’ятидесятниці та день пам’яті мучеників Маркіана і Мартирія, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Андрій та соборне духовенство.

Після прочитання Євангелія Патріарх Філарет виголосив проповідь на тему євангельського зачала:

«Дорогі браття і сестри, щойно ми вислухали уривок із Євангелія від Луки, в якому розповідається про двох людей – багатого і про бідного. Багатий протягом свого життя бенкетував, їв, пив і веселився, і, безумовно, був людиною віручою, бо був юдеєм, а юдеї вірили в Бога, а тому і цей юдей вірив у Бога, але жив для земного життя. А друга людина – убогий, який, мало того, що був убогим, але був ще і хворим, і лежав біля воріт цієї багатої людини, і страждав так, що собаки лизали його рани, і він задовольнявся крихтами, які падали з трапез багатої людини. І помер однин, і помер і другий. Але опинилися в різному стані. Бідний блаженствував на лоні Авраама, тобто в Царстві Божому, а багатий страждав. За що страждав цей багатий? Він же вірив в існування Бога? Вірив. А страждав за те, що жив для задоволення на землі, а не думав ні про Царство Небесне, і не думав про других людей, зокрема, про цього бідного, що лежав біля його воріт. І ось за це Господь і визначив йому страждання у майбутньому житті.

А убогий. В чому його заслуга? Убогих багато, але не всі убогі попадають у Царство Небесне. А цей убогий попав на лоно Авраамове. За що? За те, що терпів. Терпів і не нарікав на Бога, не говорив: «Чому, Господи, я такий бідний, а він багатий і не допомагає мені?» Не говорив цього, а терпів, і був голодним, бо бажав насититися крихтами, які падають з трапези багатого. Ось за це терпіння, без ропоту, Господь і дав йому Царство Небесне. Тому і ми, браття і сестри, із цього повинні взяти для себе висновок: не всякий багатий буде засуджений Богом. Не всякий багатий. Сам Авраам був багатим, і цар Давид був небідним, а попали у Царство Небесне. І навпаки, не кожний бідний, убогий, заслуговує Царство Небесне. Бо бувають убогі і п’ятниці, і розтратники, і крадіжники. А цей убогий отримав Царство Небесне не тому, що він убогий, а отримав Царство небесне за те, що він терпів, мужньо терпів і не нарікав на Господа. Бо пам’ятаєте Господь сказав: «Терпінням вашим спасайте душі ваші». Так і оцей бідний терпів і отримав Царство Небесне.

І серед нас, і такі, які жили до нас, і той, хто живе зараз – різні є люди: одні терплять, і ось за це терпіння отримають обов’язково Царство Небесне, бо Господь дав цьому убогому Царство Небесне, а той, хто багатий – отримає пекло, не за те, що він багатий, не за багатство, а тому, що він не допомагав тим, хто потребує його допомоги. Тому, дорогі браття і сестри, треба жити по Божому. Тобто треба любити Бога, вірити в Нього, але в той же час не забувати про ближніх, про людей і любити і їх. А в чому ця любов повинна проявлятися? Бо багато хто думає так: як Господь заповідає любити усіх, як я можу любити весь світ? Треба тих, які зустрічаються на твоєму життєвому шляху і потребують твоєї допомоги. І ось оцим і допоможи і це буде виявлення тієї любові, якої вимагає від нас Господь Ісус Христос.  

І тому будемо жити по волі Божій. Як Бог дає, так і будемо жити в умовах, які Він створив. І буде кінець у нас блаженний – вічне блаженне життя. Богу нашому слава на віки віків», – сказав у своїй проповіді Патріарх.

Після Літургії був відслужений молебень перед чудотворним образом Божої Матері «Несподівана Радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу.

Також цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Cвятійший Патріарх Філарет читатиме у Володимирському соборі акафіст Покрову Божої Матері.