kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

У день свого тезоіменитства Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію та очолив архієрейську хіротонію

DSC 289814 грудня Православна Церква відзначає день пам’яті святого праведного Філарета Милостивого, який є також і днем тезоіменитства Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Напередодні свята, 13 грудня 2021 року, Святійший Патріарх Філарет у Володимирському кафедральному соборі звершив Всенічне бдіння, після якого очолив чин наречення ієромонаха Луки (Згоби) на єпископа Філадельфійського, вікарія Київської єпархії, якого було обрано на засіданні Архієрейського собору Української Православної Церкви Київського Патріархату 13 грудня 2021 р.

У самий день свята, 14 грудня, Святійший владика відслужив Божественну літургію у Володимирському соборі. Його Святості співслужили митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, архієпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Дніпровський і Криворізький Даниїл, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Варсонофій, єпископ Одеський і Балтський Никон, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, духовенство з Київської та інших єпархій.

За богослужінням відбулася хіротонія ієромонаха Луки (Згоби) на єпископа Філадельфійського, вікарія Київської єпархії.

Перед початком Божественної літургії був звершений особливий чин, який є частиною архієрейської хіротонії. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти правила Апостолів, Вселенських і Помісних Соборів та отців Церкви. Завершився чин многоліттям Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

На завершення богослужіння, після молебня до святого праведного Філарета Милостивого, Святійший Патріарх Філарет звернувся з повчальним словом до єпископа Луки і вручив йому архієрейський жезл:

«Преосвященний єпископ Лука! Від імені всього архієрейського собору, духовенства і віруючих, які молилися під час твоєї хіротонії, поздоровляємо з прийняттям великого сану єпископства.

Ти поставляєшся керувати парафіями у Сполучених Штатах Америки, які належать до Української Православної Церкви Київського Патріархату. Відповідальність на тобі велика, тому що ти повинен не просто звершувати богослужіння, а свідчити перед американським народом чистоту й істинність святого Православ’я. А це місія не така проста і вимагає свого власного духовного життя і діяльності. Тому ми бажаємо, щоб Господь Ісус Христос, насамперед, давав тобі свою Божественну благодать. Бо без Божественної благодаті ми нічого робити не можемо. Тому апостол Павло, у свій час, сказав: «Не я зробив це, а благодать яка була в мені», і додав – «але потрудився я більше, ніж вони». Це означає, що благодать яку, ти отримуєш у хіротонії єпископства повинна підкріплятися ще і твоїми трудами, бо апостол каже, що багато потрудився, тому і ти повинен трудитися багато.

Апостол Павло каже: «Хто єпископства бажає, той доброго діла бажає». І переважна більшість єпископів, не тільки сьогоднішніх, а й протягом усієї історії, думали, що якщо вони хочуть бути єпископами, то вони доброго діла бажають, не розуміючи чого вони бажають. Вони бажають страждань за Господа Ісуса Христа, бажають трудитись в ім’я Господа Ісуса Христа, а не прославлення, не честі, і не грошей. А ти бажаєш бути єпископом, то повинен працювати, трудитися на благо Православної Церкви і пам’ятати, що труди, які єпископ несе в проповіді і в утвердженні Церкви Христової мають велику нагороду на небесах. Тому, треба заради цієї великої нагороди, тобто блаженного вічного життя, і трудитись на ниві Христовій.

Тому, ми ще раз бажаємо тобі допомоги Божої і вручаємо тобі цей архіпастирський жезл, як символ з одного боку влади твоєї архієрейської, а з другого боку, як опору в тяжкому архієрейському служінні».

За традицією новопоставлений ієрарх подав віруючим своє перше архіпастирське благословення.

Після цього, від імені архіпастирів, духовенства та мирян Святійшого Патріарха Філарета із днем тезоіменитства привітав архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій:

«Ваша Святосте, ми разом зібралися цього святкового дня, щоб виявити Вам свою повагу та любов. Дозвольте від імені всього архієрейського собору, братії Володимирського кафедрального собору, духовенства, священномонахів, української інтелігенції, діаспори Європи та Америки, священства та вірян Греції, і всіх вірних Київського Патріархату в усьому світі від щирого серця привітати Вас із днем Вашого небесного покровителя, заступника та молитвеника – праведного Філарета Милостивого.

Ви присвятили своє життя Богу і Церкві, моральним настановам людей, зміцненню православної віри в їхніх серцях. Ваші проникливі слова завжди наповнені глибоким змістом, милосердям, співчуттям, прагненням дбати про ближніх і творити добрі справи. Своїм подвижницьким трудом та проповідницькою діяльністю Ви заслужили справжній авторитет та повагу в українському суспільстві й визнання в усьому світі, і не лише серед християн. Ваше мудре слово, гаряча віра і діяльна любов – приклад істинних християнських чеснот, які зміцнюють у серцях людей духовні цінності, сприяють моральному вдосконаленню.

Багато років Вашого високого служіння пройшли в невтомних трудах і турботах про зміцнення, затвердження та розширення Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка є рушійною силою в моральному оздоровленні суспільства.

На жаль, наші державні посадовці дотепер не зрозуміли, що сила держави та її незалежність полягає у своїй автокефальній і незалежній від закордонних центрів Православній Церкві, якою є УПЦ Київського Патріархату. На жаль, дотепер не знайшовся жодний сміливий, патріотично налаштований представник влади, починаючи від Президента і закінчуючи посадовцями Міністерств юстиції та культури, що вирішив би питання повернення реєстрації Київській Патріархії. Ми бачимо байдужість з одного боку, а з другого – небажання виправити ситуацію незаконного зняття з реєстрації Київського Патріархату. Таким чином, Держава втрутилась у справи Церкви, чим була порушена церковна єдність, що призвело до розколу українського суспільства. В умовах війни такі втручання неприпустимі та є великою помилкою, що загрожує безпеці України та втраті її незалежності.

Але Ви, Ваша Святосте, покладаєте свою надію на Бога, а не на князів світу цього. І Бог не посоромив Вас, а дав Вам сили і здоров’я надалі приносити плід: боротися і продовжувати будувати єдину незалежну Українську Православну Церкву. Поки наше духовенство в Україні вагається і не проявляє сміливість та рішучість, Господь привів під Ваш патріарший омофор сміливих і рішучих із-за кордону, бажаючи християнської єдності та багато років чекаючи спільного євхаристійного служіння. На відміну від інших церковних ієрархів Ви проявили смиренномудрість і стали об’єднувачем багатьох закордонних архієреїв, священників і священномонахів. Отже, УПЦ КП і надалі зростає через примноження єпархій і парафій.

Єдиними вустами, що промовляють від повноти серця, ми звертаємось до Вас і з вітаннями, і з побажаннями. Нехай завдяки незмінній допомозі Вашого небесного покровителя – праведного Філарета Милостивого – зміцнить Вас Господь, освячуючи і благословляючи кожен день і кожну мить Вашого життя Своєю благодаттю в щоденних Ваших трудах, що на славу Божу творите і на благо Української Православної Церкви. Нехай Всемилостивий дарує Вам добре здоров’я, сили, терпіння, міцності духу та благоденство. Нехай просвітить Господь Ваш шлях і дарує Вам Своє благословення! Нехай примножить благодатні роки Вашого архіпастирства, щоб ми якомога довше живилися мудрістю та батьківською любов’ю Вашої Святості.

Многії і благії літа, Вам!»

Архієпископ Андрій подарував Його Святості просфору та букет квітів.

Після вітання до присутніх із повчальним словом звернувся Святійший Патріарх Філарет:

«Ваше Високопреосвященство, всечесні отці, браття і сестри! Я, по-перше, дякую всім вам за молитви, які ви підносили до Господа Бога за моє смирення і мою недостойність. Ми у Володимирському соборі завжди молимось, щоб Господь зміцнив нашу єдність, укріпив нашу Українську державу і благословив наш український народ всяким благополуччям. Господь милостивий до нас і ми повинні Йому дякувати за Його щедроти і за Його милість. Я ще раз дякую всім вам, що ви прийшли сьогодні помолитися Господу нашому Ісусу Христу, подякувати за Його щедроти не тільки по відношенню до мене, а й по відношенню до вас і всієї країни. Тому ми повинні дякувати Богові і всім, хто нам допомагає».

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, Українській Церкві та побожному українському народові. Святійший Патріарх також отримав численні особисті вітання від парафіян та подав присутнім у храмі першосвятительське благословення.

Святий праведний Філарете Милостивий, моли Бога за нас!