kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла

DSC 078012 липня 2022 року, у день пам’яті святих і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в співслужінні соборного духовенства звершив святкову Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Напередодні свята, 11 липня, Патріарх Філарет відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Святкове богослужіння завершилося урочистим молебнем до святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Патріарх Філарет привітав парафіян храму зі святом та закликав на присутніх Боже благословення.

 «Дорогі браття і сестри, вітаю вас зі святом святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Будемо молитися до них, щоб Господь по їх молитвах дарував Україні мир, благополуччя і позбавив нас усіх ворогів, які несправедливо нападають на нашу святу землю. Бо апостол Андрій Первозванний, коли ще не було міста Києва, а були одні гори, то тоді сказав пророчі слова: «На цьому місці засяє благодать». Не про одне місто не сказано, що воно святе, крім Єрусалима, а про Київ сказано, що це святе. Чому? Подивіться скільки святих в місті Києві. Є на землі місто де було б стільки святих як в Києві? Немає міста на землі подібного до Києва. Тому наше місто святе. Нехай Господь зберігає своє святе місто від всяких злих ворогів і дарує нам мир, благополуччя і блаженне життя після нашої смерті» – сказав Патріарх Філарет.

Святих апостолів Петра і Павла Православна Церква називає Первоверховними. Цим почесним найменуванням вони відзначені, бо особливо потрудилися в поширенні Христового вчення серед язичницьких народів і показали найвищі зразки відданості і любові до Божественного Учителя і Його справи на землі.

Постійно підтримувані благодаттю Святого Духа, святі первоверховні апостоли Петро і Павло навертали до Христа тисячі людей, змушували мовчати уста мудреців тодішнього світу, хвилювали й підкоряли своєю проповіддю людські серця. Вшановуючи їхні труди і подвиги в поширенні Христового вчення, ми послідовники їх у вірі молитовно і літургійно святкуємо їх пам’ять щороку 12 липня. Наполеглива праця породжена безумовною вірою і впевненістю у вченні, що вони проповідували – ось основна риса діяльності цих двох святих мужів.

Святий апостол Петро був удостоєний стати свідком найважливіших подій в житті Христа-Спасителя – Гефсиманської молитви і Божественної слави на горі Преображення. А святому апостолу Павлу було дано бути піднятим до третього неба, за його висловом, до раю, де він чув невимовні слова, котрих людина не в змозі й переказати. Перед нами люди, які своїм життям вчать нас: якщо згрішив – то покайся, якщо потерпів падіння – то вставай, виявив слабкодухість – зміцнюйся надією на Бога, віруй в Нього, люби Його. І такий шлях праведного життя у Господі нашому Ісусі Христі і приведе нас до наслідування життя вічного.

Слово апостол з грецької перекладається як посланець. Всі ми послані Богом в цей світ щоб осягнути вічну правду і істину і свідчити про неї своїм буттям і життям, тобто жити згідно Божих заповідей та божественного закону. В цьому нехай нам допоможуть святі первоверховні апостоли.