kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив молебень за зниклих безвісти і полонених захисників України

DSC 2492-130 серпня 2022 року, у Міжнародний день зниклих безвісти, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив молебень за пошук і знайдення зниклих безвісти, звільнення з полону російського агресора-окупанта наших воїнів-захисників України, за родини героїв та мир в Україні.

Богослужіння відбулося у Володимирському кафедральному соборі м. Києва біля шанованої чудотворної ікони Божої Матері “Скоропослушниця”.

Його Святості співслужило духовенство Володимирського собору.

За богослужінням молились матері, дружини, родичі безвісти зниклих, полонених та загиблих українських воїнів, представники ГО Всеукраїнської спілки матерів і родичів учасників АТО «Берегиня», рідні захисників Маріуполя ГО Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі сталі», ГО «Всеукраїнський рух сімей полонених «Повернення додому», ГО “Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО», ГО «Сильна українська мама», ГО «Єдина родина Донеччини», ГО «Єдина родина Азовсталь», ГО «Об’єднання солдатських матерів Криворіжжя та ветеранів АТО /ООС», ГО «Об’єднання дружин і матерів учасників АТО у Житомирській області», ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини», ГО «Єдина родина Кропивниччини», ГО «Запорізьке обласне об’єднання сімей загиблих воїнів АТО «Родина козацької звитяги», ГО «Об’єднання дружин і матерів у Київській області».

Разом із матерями також молились волонтери, громадські діячі, представники Консультативної ради Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та присутні у храмі парафіяни.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого цього року, ми розуміємо, що, на жаль, зросла кількість наших Захисників, яких взято в полон та серед яких є безвісти зниклі. Ми продовжуємо молитись і за тих, кого чекають рідні вже близько 8 років. Хтось безвісти зник у бою, хтось весь цей час перебуває в полоні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, когось вивезено до росії. Люди приїхали з різних куточків України – від сходу до заходу, але їх об’єднало одне горе. У спільній молитві вони просили за благу звістку про своїх близьких та Боже благословення. Також присутні спільно помолились за воїнів, які загинули за Україну.

Святійший владика висловив слова підтримки скорботним родичам і наголосив на важливості віри й молитви за заручників та зниклих безвісти, за кожного Захисника.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри, дорогі дружини і батьки наших воїнів, які за Україну готові віддати свої душі. Вони зникли, але перед Богом всі існують і Господь сильний повернути їх. Тому ми молимось і Господу нашому Ісусу Христу і Пречистій Божій Матері, щоб Він повернув наших Захисників, які душі свої покладають за Україну, за кожного з нас. Ми молимось Богові і Пречистій Матері Божій і дякуємо нашим воїнам-захисникам. Нехай Господь поверне їх у свої сім’ї, до своїх рідних, а ми будемо молитись і віримо, що Господь почує нашу молитву, бо ми молимось з любові до своєї Батьківщини, своїх рідних і близьких. Нехай Всемилостивий Господь допомагає всім нам” – сказав Патріарх.

Предстоятель Київського Патріархату засвідчив матерям і рідним наших Героїв глибоку повагу, закликав на них та їхні родини Боже благословення й запевнив у своїх молитвах за звільнення всіх полонених і знайдення зниклих безвісти.

Голова Всеукраїнської спілки матерів і родичів учасників АТО “Берегиня” Алла Макух, від імені рідних наших Героїв, висловила вдячність Патріарху Філарету за молитви і підтримку.

На згадку та для духовної користі Патріарх Філарет подарував присутнім молитовники, а матері та рідні наших Героїв подарували Святійшому підписаний власноруч український прапор та квіти.

Кожного року, 30 серпня, світовою спільнотою відзначається Міжнародний день зниклих безвісти. У цей день у багатьох країнах проводяться заходи, які покликані зберігати пам’ять про тих, чия доля досі невідома. Сотні людей, чиї рідні зникли безвісти – в усіх куточках світу, незнайомі між собою, але з однаковим нестерпним болем – 30 серпня розділяють свій біль, підтримують один одного та разом плекають надію. Вперше про присвячення дня зниклим людям виступила у 80-х роках минулого сторіччя латиноамериканська федерація родичів зниклих людей, а вже у 2010 році Генеральною Асамблеєю ООН 30 серпня проголошено Міжнародним днем зниклих безвісти. День 30 серпня нагадує нам про право членів родин зниклих безвісти знати про долю близьких – це одне з головних положень міжнародного гуманітарного права і прав людини. Не можна забувати про цих людей, адже досить часто вони відчувають себе покинутими і самотніми в своєму горі.