kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Святкування 27-ї річниці інтронізації Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

DSC 399922 жовтня 2022 року Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначила 27-му річницю інтронізації свого Предстоятеля – Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

З нагоди свята, 23 жовтня, у неділю 19-ту після П’ятидесятниці, у Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва було звершено Божественну літургію, яку очолив Святійший Патріарх Філарет.

Напередодні неділі, 22 жовтня, Патріарх Філарет відслужив у соборі Всенічне бдіння.

За урочистими богослужіннями Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Дніпровський і Криворізький Даниїл, єпископ Одеський і Балтський Никон, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство. 

На запричасному до парафіян зі словом проповіді звернувся клірик собору протоієрей Олександр Шмуригін.

Наприкінці літургії було звершено подячний молебень. 

Після святкового богослужіння Патріарха Філарета, від імені архієреїв, духовенства і парафіян Київського Патріархату, привітав архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій.

Архієпископ Андрій подарував Його Святості просфору та букет квітів.

Дякуючи присутнім за привітання Святійший Патріарх Філарет виголосив слово:

"Ваші преосвященства, я дякую вам і духовенству, і всім парафіянам Володимирського собору, за молитви. Тому що наше життя, наша діяльність залежать від Бога. Якщо Бог благословить, то буде успіх. А якщо Бог не благословить, то успіху ніякого не буде. Тому я прошу ваших святих молитов. 

Розмірковуючи над своїм життям, я прийшов до висновку, і справедливого висновку, що після прийняття чернецтва я нікого і ні в чому не просив, а виконував тільки волю тих, кому я був підпорядкований. Тобто, виконував волю Церкви. І тому чернець, який дав обітниці служити Богу, може виконувати це в будь-якому положенні і в будь-якому стані. І простий чернець і патріарх – перед Богом вони однакові, бо один послушник і другий послушник. Тому, я прошу ваших молитов, щоб Господь допомагав мені нести цей хрест патріаршого служіння. 

Чому патріарше служіння важливе для України? Бо багато хто думає «ось Філарет хоче бути Патріархом, і тому він не погоджується на стан митрополії Української Церкви, а домагається тільки, щоб в Україні був Патріархат і Патріарх». Справа не в особі, а справа в тому, що якщо Церква знаходиться в стані митрополії, то вона залежить від того чи іншого Патріарха. Ось подивіться на Україну. Є в Україні Українська Православна Церква Московського Патріархату, зі статусом самостійності і незалежності в Україні? Є. А залежить вона від Москви? Залежить. Візьмемо другу Церкву - Православну Церкву України, яку очолює митрополит Епіфаній. Теж автокефальна Церква, а залежить від другого центру, від Константинополя. А де ж Українська незалежна Церква? Нема її. Нею може бути тільки Патріархат. Тому, що Патріарх – незалежний від інших Патріархів. А митрополит залежний від Патріарха. І тому, Онуфрій залежить від московського Патріарха Кирила, а митрополит Епіфаній залежить від Константинопольського Патріарха Варфоломія. 

В Україні потрібно мати свою Церкву, тому що не всі усвідомлюють роль Української Церкви в історії Православ’я, не тільки в Україні, а й взагалі в усьому світі. Ось на сьогодні Українська Церква є найбільшою Православною Церквою у світі, найбільшою по своїй активності. По кількості віруючих більша Російська Церква, а по активності, по релігійному життю – Українська Церква є найбільшою в Православ’ї. Бо в Україні більше Церков, ніж у великій росії. Людей там більше, а люди там до храму не ходять. А в Україні люди ходять до храму, особливо на заході України. Тому український народ шанує Бога, шанує Церкву і шанує Православ’я. 

І ми, дорогі браття і сестри, повинні дякувати Богові, що Він посилає нам Свою Божественну благодать, дарував нам Київ, стільки святих, скільки немає в жодній країні і столиці світу. Назвіть хоча б одне місто на світі, де було б стільки святих, скільки в Києві? В Москві багато святих? Є, але можна їх перерахувати на пальцях. А в Києві святих Печерських більше ста. І тому, згадаймо слова апостола Андрія Первозваного, який на цих пагорбах сказав, що на цих горах засяє благодать. Засяяла? Засяяла. Через святих, які лежать у Печерській лаврі. І не тільки ті, які в Печерській лаврі, і по всій Україні: Іов Почаївський, Амфілохій Почаївський, київські святі, священномученик Макарій і багато інших. Тобто, в Україні і Києві багато святих. І тому, невипадково Андрій Первозваний сказав «на цих горах засяє благодать», і вона сяє. І ця благодать дає нам силу перемагати. Страждаємо? Страждаємо, і тяжко, але Божественна благодать дає нам силу і перемагаємо. Ось ворог захопив частину нашої землі і вже прийняли закони, що це їхня земля. А все це неправда. Прийде час і повернеться в Україну і Крим, і Донбас. І як були українськими, так і залишаться українськими, бо правду ніхто не може перемогти. А правда на нашому боці. Хіба Крим російський? Чи Донбас російська земля, а не українська? На Донбасі нема жодного російського села, а тільки українські. 

І тому, ця благодать допомагає нам, і в історії допомагала, і зараз допомагає, і прийде час, коли Україна буде звільнена від усіх супостатів. І в цьому, дорогі браття і сестри, не сумнівайтесь. Україна є свобідна, і буде свобідною, тому що з нами Бог. А ми звертаємось до Бога, тому що Його шануємо, Йому віримо і на Нього покладаємо надію. Йому слава навіки віків" – сказав у своєму слові Патріарх.

Многоліттям Святійшого Владику привітали Патріарший хор і кліросний хор Володимирського собору, які прикрасили цього дня богослужіння своїм співом.