kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

17 грудня – день пам’яті святої великомучениці Варвари (+розклад богослужінь)

DSC 3310Із грецької мови слово мученик означає свідок. Мученик є свідком Царства Божого на землі. Свідком того, що наша віра – це не світогляд, це не теорія, це не ідеї і мораль, наша віра – це реальне життя з Богом. І з Богом людина, мученик може перенести все, бо у її серці рай. Мученики, як і ангели, мають досвід раю, досвід життя з Богом.

17 грудня Церква вшановує пам’ять великої угодниці Божої – святої славної і всехвальної великомучениці Варвари, нетлінні і чудотворні мощі якої перебувають у Володимирському патріаршому соборі м. Києва.

Варвара жила у кінці ІІІ ст., була дочкою відомої і багатої людини на ім’я Діоскор. Батько Варвари був фанатичним язичником і намагався виховувати свою дочку у ідолопоклонстві. В юності Варвара увірувала в Єдиного Істинного Бога, пізнала Христа Життєдавця та прийняла святе хрещення.

Дуже скоро батько дізнався, що його дочка стала християнкою. І те, що відбулося далі, не піддається жодній уяві. Батько запалився страшною злістю до своєї доньки. На очах батька, за його згодою і за його ініціативою, Варвару віддали на страшні муки і страждання. Її тіло рвали металевими кігтями, били воловими жилами, розтирали понівечені місця шерстю. Варвара переносила нестерпні страждання. Але ніщо не могло зламати духу і сили віри Варвари. Вона прийняла мученицький вінець від свого рідного батька, який власноруч відсік Варварі голову.

У VІ столітті мощі святої великомучениці були перенесені до Константинополя. У ХІІ ст. дочка візантійського імператора Олексія Комніна, княжна Варвара, одружуючись з київським князем Михаїлом Ізяславовичем перевезла їх до Києва. Мощі великомучениці перебували у Свято-Михайлівському монастирі, а потім у ХХ ст. їх перенесли до Володимирського собору, де вони перебувають і зараз.

Святу Варвару шанують у всьому світі: православні і католики. До неї моляться, щоб позбавитися несподіваної і наглої смерті. Вона є покровителькою і заступницею гірників і всіх людей, які працюють на небезпечних професіях і умовах.

Будемо молитись до святої великомучениці Варвари, утверджуватися у вірі, у любові до Бога і ближніх, до Церкви Христової. І нехай, за молитвами великомучениці Варвари, Господь Бог подасть нам звільнення від нашестя чужинців, справедливий мир і перемогу та все те, що потрібно для спасіння.

Сьогодні, напередодні свята, у Володимирському соборі о 17 годині буде служитись Всенічне бдіння.

Завтра, 17 грудня, у Володимирському соборі буде звершено дві Божественні літургії: рання – о 7 годині ранку, пізня – о 10-й. Впродовж цілого дня з 7 години і до 20 години вечора мощі великомучениці Варвари будуть відкриті і кожен бажаючий зможе прикластися до святині і попросити молитовного заступництва Невісти Христової!

Свята великомученице Варваро, моли Бога за нас!