kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Урочисте богослужіння з нагоди дня народження Святійшого Патріарха Філарета

DSC 808723 січня 2023 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначає своє 94-ліття від дня народження. З цієї нагоди, 22 січня, у неділю 32-гу після П'ятидесятниці, після Богоявлення, у Володимирському кафедральному соборі була звершена Божественна літургія та подячний молебень. Напередодні недільного дня, у суботу ввечері, в соборі служилося всенічне бдіння.

Урочисті богослужіння очолив Предстоятель Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Дніпровський і Криворізький Даниїл, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, духовенство Володимирського собору та з Дніпровської єпархії.

За богослужінням підносились особливі посилені молитви за Україну, наших воїнів-захисників та весь побожний український народ. Духовенство і віряни підносили свої молитви, щоб Господь Бог звільнив Україну від нашестя російських чужинців-окупантів, захищав, оберігав та зміцнював дух наших героїв-захисників, а також подав українському народові благословенний справедливий мир і перемогу.

Богослужіння завершилося подячним молебнем за всі Господні благодіяння.

Після молебню від імені єпископату, духовенства і вірян Української Православної Церкви Київського Патріархату до Предстоятеля зі словом вітання звернувся архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій:

"Ваша Святосте!

23 січня – це Богом уготований день Вашого народження, який став для Вас початком сходження на «гору Господню». Ви зодягнулись у священний одяг Першосвятителя, щоб стати «на місці святому Його», бо придбали «чисте серце» і «не марнували на суєту душу свою» (Пс. 23: 3–4). Своїм мудрим словом, а найголовніше – своїм життям, благовістили Божественну правду в Церкві Христовій, таким чином Ви стали взірцем і наставником для кожного, хто стоїть на боці правди і бореться зі злом. 

Ви пройшли дуже складний, але надзвичайно змістовний і благодатний пастирський шлях. Щира й непохитна віра, активна і невтомна праця в духовному житті допомагали Вам дотриматися з молоду обраного шляху. Жодні скорботи чи випробування не відлучили Вас від Божої любові, а своєю наполегливістю Ви подолали відстань від чернечої келії до Патріаршої резиденції, ставши очільником Українського Православ’я у XX та XXI століттях.

Промисел Вседержителя привів Вас на Київські пагорби, як колись апостола Андрія Первозваного, і, з милості Божої, Ви взяли на себе хрест Патріаршого служіння. З гідністю стоячи на цьому високому свічнику, Ви багато років проповідуєте Христа Воскреслого.

Ваша потужна постать, при утворенні Української держави, стояла біля джерел і на вістрі утворення Української автокефальної Церкви. Це були часи, коли більшість із нас ще не усвідомлювали важливість та необхідність розбудови незалежної Православної Церкви, а для Вас ця беззаперечна правда стала головною справою Вашого життя.

За понад 30 років незалежності багато випробувань випало на долю українського народу, але у всі часи знаходилися герої, які ставали на захист України. Захисник Батьківщини – це звання для мужніх, сміливих та відчайдушних людей, які боронять нашу землю і готові пожертвувати найдорожчим, що є: своїм життям. Такими зараз є наші воїни-захисники!

На духовному фронті таким є Святійший Патріарх Філарет, який безперестанно молиться за визволення України від загарбників та окупантів. Своїм молитовним прикладом Його Святість надихає весь православний народ схилити коліна перед Господом у молитві за швидку перемогу України в цій війні.

94 роки – це дуже поважний вік. Невтомна праця та постійне служіння без жодних пропусків служб свідчить про благодать Божу, яка зміцнює Вас, дає сили і здоров’я для подальшого служіння.

Я переглядав Ваші звіти минулих років і порівняв із нинішнім звітом: на диво, жодного послаблення у Вашій діяльності я не знайшов. Скільки раніше служили, стільки і зараз. Як раніше спілкувалися з пресою, давали інтерв’ю, брали участь у прямих ефірах; скликали та очолювали засідання Архієрейських соборів і Священних Синодів; приймали духовенство та громадських діячів, перекладали богослужбову та іншу церковну літературу, – все так само Ви виконуєте і донині. Спостерігається систематичність і постійність – як результат Вашої працьовитості, а з другого боку – Божої милості і допомоги Вам. За це Бог примножує роки Вашого життя.

Важко собі уявити: 74-й рік служіння Богові з 94-х років прожитого життя. Нехай Господь дає Вам здоров’я, зміцнює Ваші сили, щоб Ви і надалі служили Богові, молилися за наше спасіння, за увесь багатостраждальний український народ та найскорішу перемогу України в нинішній війні.

Як завжди, свої вітання просили Вам передати наші закордонні архієреї та духовенство із Греції, Сполучених Штатів Америки, Європи та духовенство Європейського деканату.

Дякуємо Вам, Ваша Святосте, за Ваші молитви, за мудрість у керуванні нашою Церквою Київського Патріархату, за доброту, світлий приклад твердої віри і доброчесності. Бажаємо Вам великої радості і Божої ласки на многії та благії літа!" – сказав у вітанні архієпископ Андрій.

Владика Андрій вручив Його Святості просфору та букет квітів.

Патріарх Філарет подякував церковній громаді за вітання та звернувся до присутніх у храмі з повчальним словом:

"Ваші преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри! Я, насамперед, дякую вам, архієреям, за те, що ви приїхали на день мого народження у Київ і ми разом звершили Божественну літургію. Дякую вам, дорогі браття і сестри, що ви систематично відвідуєте Володимирський собор і молитесь. 

У цих умовах, в яких сьогодні знаходиться Україна, в тяжких умовах війни, ми, як віруючі люди, повинні молитись Богові. Це найголовніше, що ми можемо зробити. Ця молитва може бути найважливішою, тому що по нашій молитві Бог дасть нам перемогу. Я немаю жодного сумніву в тому, що Україна переможе у цій боротьбі з нашим сусідом, т.зв. "братнім народом", який вороже налаштований до Української держави. Чому налаштований вороже, яка причина? А причина та, що ми не хочемо їм покоритись, не хочемо бути у їхньому рабстві. Коли вони кажуть, що ми єдиний народ, не треба забувати про те, якщо ми єдиний народ, то де корінь цього єдиного народу? В Москві чи в Києві? Звідкіля пішло християнство по всій Русі - з Москви чи з Києва? Ніхто не може заперечувати, що Київ є мати городів руських, як про це пише літописець. А вони хочуть бути старшими. Якщо вже говорити про те, хто старший, то ми є старшими. Київ має історію 1500 років, а Москва тільки 500. Але ми не хочемо змагатись, хто з нас більший, а хто менший. Ми хочемо жити у дружніх відносинах і бути свобідними. 

Ще Петро І про українців сказав так, що це народ трудолюбивий, миролюбивий, милосердний, але коли у нього хочуть забрати свободу, то він показує драконові зуби. Що це значить? Це значить, що навіть Петро І, початок ХVІІІ століття, розумів - хто такі українці та який це народ. Чужого не хочемо, а свого не віддамо. І зараз хочуть у нас забрати і Крим, і Донбас, і Київ намагались забрати, але народ показав "драконові зуби" і прогнав від Києва. А прийде час - виженемо їх з Криму, і з Донбасу. І цей час ще прийде. 

Чому ми такі впевнені? А тому впевнені, що правда з нами. Не ми нападаємо, а на нас нападають, а ми захищаємось. Так що правда з нами, а якщо правда з нами, то Бог з нами, бо Бог там, де правда. А раз Бог з нами, то і перемога з нами. Не може бути такого, щоб зло перемогло добро або Бога. Зло ніколи не переможе. Тому ми і впевнені, що перемога буде наша, бо ми з правдою, з Богом, а вони служать злу. 

Я бажаю, щоб Господь дарував нам ще сили не тільки перемогти, але й потім і відбудувати Україну, щоб вона була великою і багатою державою, щоб люди в Україні жили щасливо. Нехай у цьому допомагає нам Господь наш Ісус Христос, якому слава навіки віків" – сказав у своєму слові Предстоятель.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, Українській Церкві та побожному українському народові.