kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив молебень за полонених та зниклих безвісти українських воїнів

DSC 189313 квітня 2023 року, напередодні великого свята Пасхи, Світлого Христового Воскресіння, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив молебень за звільнення з ворожого російського полону та знайдення зниклих безвісти наших воїнів-захисників України, за родини героїв та мир в Україні.

Богослужіння відбулося у Володимирському кафедральному соборі м. Києва біля шанованої чудотворної ікони Божої Матері “Скоропослушниця”.

Його Святості співслужило духовенство Володимирського собору.

За богослужінням молились голова ГО "ЖІНКИ зі СТАЛІ" Наталка Зарицька, співзасновиця ГО "ЖІНКИ зі СТАЛІ" Наталія Кравцова, члени цієї громадської організації, представники ГО Всеукраїнської спілки матерів і родичів учасників АТО "Берегиня", родичі військовополонених, зниклих безвісти та загиблих бійців різних військових частин і підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, зокрема ОЗСП "Азов", Державної прикордонної служби України, Сил територіальної оборони. Також на молитві були присутні звільнені з полону військовослужбовці. Молились за своїх близьких й родини воїнів, що чекають на повернення захисників України ще з 2014 року, рідні загиблих Героїв, серед яких і родини "кіборгів".

Разом із рідними наших воїнів також молились волонтери, громадські діячі, представники Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, серед яких - громадська і політична діячка Оксана Білозір, громадська діячка Анастасія Голішевська, активістка Євромайдану, волонтерка Гайде Різаєва та присутні у храмі парафіяни.

Святійший Патріарх Філарет висловив слова підтримки скорботним родичам і наголосив на важливості віри й молитви за полонених воїнів та зниклих безвісти, за кожного захисника.

"Шановні матері, дружини і діти наших славних воїнів. Ми вдячні нашим захисникам за те, що вони жертовно боряться за волю України. Господь наш Ісус Христос теж страждав, але після страждання - було воскресіння. Так і після наших страждань, після скорботи - буде радість, радість перемоги, ми повернемо і Крим, і Донбас і буде мир по всій Україні. Ми повинні молитись, щоб Господь захистив Україну від агресора, дав нам перемогу і зробив наше життя мирним і благополучним. Нехай Божа Матір і всі українські святі моляться за нас, за наших воїнів-захисників, за Україну" - сказав Патріарх.

Предстоятель Київського Патріархату засвідчив матерям і рідним наших Героїв глибоку повагу, закликав на них Боже благословення й запевнив у молитвах Церкви за звільнення всіх полонених і знайдення та повернення зниклих безвісти.

Голова ГО Ради дружин і матерів захисників України "ЖІНКИ зі СТАЛІ" Наталка Зарицька висловила подяку Святійшому Патріарху за молитви і підтримку та вручила букет квітів. Дітки наших воїнів та дітки родин, які переїхали з тимчасово окупованих територій передали Святійшому пам'ятні подарунки, які виготовили власноруч.

На згадку та для духовної користі Патріарх Філарет подарував присутнім молитовники, а діткам наших воїнів - дитячі Євангелії.

Після молебня, з благословення Предстоятеля, була звершена заупокійна молитва за загиблими захисниками України, яку відслужив священник собору протоієрей Олександр Шмуригін. На завершення, від імені усіх родин, мати "кіборга" Ігоря Брановицького Ніна Костянтинівна висловила слова вдячності духовенству Володимирського собору за постійну підтримку родин наших воїнів і подарувала ікону Божої Матері.

Нехай напередодні свята над святами, Світлого Христового Воскресіння, Господь Бог почує наші молитви, звершить чудо, подасть Свою милість, поверне до своїх рідних всіх наших воїнів, які перебувають у ворожому полоні та безвісти зниклі, упокоїть у Царстві Небесному душі загиблих Героїв і подасть всьому українському народові мир і перемогу!