kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Духовенство і парафіяни привітали Святійшого Патріарха Філарета зі святом Пасхи

DSC 283517 квітня 2021 року, у Світлий понеділок ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив богослужіння у Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство з Києва і Київської єпархії.

Після вечірньої служби було зачитано Пасхальне послання Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, яке виголосив священник собору протоієрей Олександр Шмуригін.

Зі словами великоднього привітання від імені духовенства і парафіян до Святійшого владики звернувся архієпископ Андрій.

Владика Андрій підніс Святійшому Патріарху просфору і букет квітів.

У відповідь Предстоятель подякував архіпастирю і всім присутнім за вітання та виголосив проповідь:

"Ваше високопреосвященство, всечесні отці, дорогі браття і сестри! 

 

Христос Воскрес! Я, насамперед, дякую вам за привітання і ваші молитви, і молитви всієї Церкви.

Ми святкуємо Пасху, як доказ того, що правда, істина завжди перемагають. Страждання - тимчасові, а життя блаженне - вічне. І тому Церква, не тільки кожного року, а кожну неділю нагадує нам про Воскресіння. Що таке Воскресіння? Це не просто перемога над смертю, більше, це визволення від гріха, від страждань. Ось що означає Воскресіння Христове. Тому ми і постійно святкуємо Воскресіння Христове. 

Без Воскресіння Христового християнство не перемогло б світ. А перемогло воно, бо це істинна релігія, правдива. І серед християнських сповідань, найправдивішою є православ'я. Чому ми так впевнено говоримо, що православ'я є найправдивішим сповіданням в християнстві? Тому, що тільки в Православній Церкві звершуються чудеса. Звершують чудеса протестанти? Ні. Хоч Дух Святий перебуває і там, бо вони мають віру в Ісуса Христа, як Спасителя. Але мають віру, ніби зменшену, усічену, а православ'я сповідує Істину в повноті. І доказом цього є чудеса.

Ось зверніть увагу. Апостоли неосвічені, яким чином перемогли весь світ? Як неосвічена людина переконувала у своій правоті? Дуже просто - апостоли звершували чудеса. А коли людина бачить чудо, явище надприродне, то це означає, що Бог там, з цією людиною, з цією Церквою. Завдяки чудесам, які звершували апостоли, християнство перемогло весь світ. 

Але християнство, з часом, пошкодило само себе, виникли єресі, які спотворили правдиве християнське вчення і тому Дух Святий залишив цих християн. Чому ми кажемо, що залишив? А тому, що чудес нема у протестантів, і навіть в католицизмі нема чудес. А якщо чудес нема, то Дух Святий діє? Діє, бо вірять, але діє не у всій повноті. А тільки Православна Церква сповідує правдиву християнську віру і тому в Православній Церкві і звершуються чудеса. Не тільки за часів апостолів і святих отців, але і тепер. У радянський період чудеса звершувались і тому радянська влада, яка була такою могутньою, була переможена Церквою, бо з Церкою був Бог, Дух Святий, який переміг всіх атеїстів і безбожників. 

Недостатньо мати віру, треба жити по вірі. А ми, дорогі браття і сестри, сповідуємо православну віру і боремось за неї, але дуже часто живемо не по-православному. І в цьому наш гріх, але Господь настільки милостивий до свого творіння, до людини, що дав можливість і таким людям отримувати радість. Яким чином? Через покаяння. Кається людина в тому чи іншому гріху і Господь прощає такій людині гріх. Подібно до того, як благорозумному розбійнику простив, бо він покаявся і сказав: "Пом'яни мене, Господи, у Твоєму Царстві". А другого не простив. А чому другого не простив? Не вистачило любові Божої? Любов Божа безмірна. А тому, що той розбійник не сказав: "Пом'яни мене...", а насміхався: "Якщо ти Син Божий - зійди з хреста". Тому, дорогі браття і сестри, ми повинні не тільки сповідувати православну віру, а жити по-православному. А жити по-православному означає не тільки не звершувати злих діл, не тільки не грішити словом, а не мати гріховних думок. В нашій голові, в нашому розумі постійно йде боротьба між добром і злом. Це притаманне всім людям. Немає такої людини, у якої немає цієї боротьби. Боротьби немає там, де зло перемогло людину.  А там, де йде боротьба, в голові і серці, там діє добро, яке бореться зі злом. І ми, дорогі браття і сестри, це відчуваємо на своєму житті, не тільки особистому, але й громадському.

Ось зараз триває війна. Де її причина? В Україні? Ні. Україна ні на кого не нападала і не нападе. А причина в тому, що інша країна, сповідуючи православну віру - не живе по цій вірі, а хоче захопити Україну. Ми святкуємо Воскресіння Христове - це означає, що ніяка сила зла не переможе добро. І Україна, яка не нападає ні на кого, миролюбива, обов'язково переможе ворога-агресора. Обов'язково! Не буває так, щоб зло перемогло добро. Зло перемагає, але тимчасово, а остаточно перемагає завжди добро. Ми повинні чинити добро і тоді будемо завжди перемагати. Ми віримо, твердо віримо, що Україна переможе, бо вона миролюбива і не хоче зла своїм братам, а хоче жити з ними в мирі і злагоді. То з ким буде Бог? З тими, хто чинить зло чи з тими, хто робить добро? Звичайно з тими, хто чинити добро. Оскільки ми робимо добро, то Бог з нами, а якщо Бог з нами, то з нами і перемога. 

Христос постраждав на Хресті, але воскрес і всіх ворогів переміг. Так і ми, нападають на нас і ми терпимо, але прийде час, коли ми остаточно переможемо і звільнимо Крим і Донбас. І буде мир в Україні і в усьому світі. Ніколи в історії зло не отримувало перемогу, деякий час перемагало, як і безбожний радянський союз. Переміг і 70 років тримав нас у неволі, але правда перемогла. Де тепер той радянський безбожний союз? Немає, Господь знищив його. Не ми зі зброєю і силою, а три президенти зібрались, підписали і немає радянського союзу, немає того зла, яке ми терпіли. Тому, висновок такий - триматись правди, за правду страждати і тоді будемо завжди перемагати. Христос Воскрес!" - сказав у своєму повчальному слові Патріарх.

Святійший владика привітав духовенство і парафіян зі Світлим Христовим Воскресінням.

Потім Патріарх Філарет прийняв великодні привітання від духовенства та парафіян і закликав на всіх присутніх у храмі Боже благословення.