kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек відвідав прем’єру «Страсті за Тарасом»

opera110 березня 2013 року з нагоди 200-річчя з дня народження українського поета, художника та громадського діяча Тараса Шевченка у Національній опері України відбулася світова прем'єра музичного твору Євгена Станковича «Страсті за Тарасом».

З благословення Святійшого Патріарха Філарета захід відвідали настоятель Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору протоієрей Борис Табачек і перший проректор Київської православної богословської академії, голова Видавничого відділу УПЦ Київського Патріархату протоієрей Олександр Трофимлюк.

«Страсті за Тарасом» – нова велика музична форма. Євген Станкович, відомий український композитор, передає слово Кобзаря як філософ і психолог, лірик та епік.

У лібрето Василя Вовкуна (він також і режисер-постановник дійства) «Страстей...» використані тексти Тараса Григоровича, де розкривається драма дегуманізації суспільного життя, розпаду традиційних ідеалів та цінностей. У центр сценічного дійства особистість, яка позбавлена переживання самої себе та гармонійного світовідношення. У цьому конфлікті актуалізується і набуває найвищого сенсу людського буття шевченкова максима «Борітеся – поборете!» як єдиний шлях до визволення.

Семантика Шевченкової поезії органічно поєднується з музикою Євгена Станковича у єдине одкровення. У твір автори заклали складну множинність змістів, що єднає «і мертвих, і живих, і ненароджених», влучає у серцевину національного буття.

Твір прозвучав у виконанні капели «Думка» (художній керівник та головний диригент Євген Савчук, солісти – диякон Олександр Бойко та Анатолій Погрібний), Національного симфонічного оркестру України (диригент Володимир Сіренко), текст проникливо читав Євген Нищук.

Зал Національної опери України був вщент заповнений глядачами.