kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

У день свята Преображення Господнього митрополит Епіфаній звершив богослужіння у Володимирському соборі

Preobrajennya-2013-liturgy-0519 серпня 2013 року Православна Церква відзначає велике двунадесяте свято – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, святкові богослужіння у Володимирському кафедральному соборі очолив митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.

Напередодні, 18 серпня у неділю ввечері, високопреосвященний митрополит Епіфаній відслужив Всенічне бдіння. За богослужінням була звершена Літія, під час якої відбулося благословення хлібів, пшениці, вина та єлею. Після полієлею владика Епіфаній помазав вірян освяченим єлеєм.

У день свята, 19 серпня 2013 року, архіпастир звершив Божественну літургію. Його високопреосвященству співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

Після читання Євангелія владика виголосив проповідь про славне Преображення Господнє. "Преображення Господнє - це явлення Царства Божого на землі. В Господньому преображенні ми бачимо, яким світлом повинен засяяти наш матеріальний світ, якою славою він покликаний засяяти у вічності в Царстві Божому - зазначив владика. - Сьогоднішнє свято спонукає нас християн подумати про те, чи достойні ми своїми духовними очима побачити Господа, доторкнутися до Його божественного світла; яке спонукає кожного із нас до внутрішнього преображення. А це внутрішнє преображення полягає в повному звільнені від гріха і всіх гріховних земних пристрастей задля духовного прозріння і споглядання божественного світла; для стяжання Духа Святого і життя вічного".

Митрополит Епіфаній закликав християн очищатися від гріхів і тим самим преображати свої душі: "Святкуючи сьогоднішнє свято, ми віримо, що Господь, Який преобразився на горі, преобразить колись і нас, наші душі і тіла. Але поряд із цим прикладаймо зусиль для того, щоб очиститись духовно від того гріховного бруду, яким наповнені наші душі і серця. Очистьмо їх для того, щоб в нас панував не гріх, а Христос. Просімо ж у Господа духовного преображення для наших душ, щоб як апостоли так і ми сподобились бачити неприступне і вічне божественне світло Його і ввійшли у Царство Його слави. А просячи у Нього цієї благодаті, взиваймо разом із Святою Його Невістою - Церквою: «Нехай засяє і нам грішним світло Твоє споконвічне… Світлодавче, Христе Боже наш, слава Тобі»".

Наприкінці богослужіння, після прочитання молитов на освячення винограду та інших плодів, митрополит Епіфаній освятив виноград, яблука, мед та інші приношення, що їх згідно традиції принесли до храму віруючі.

«Величаємо Тебе, Життєдавче Христе, і славимо Пречистої Твоєї Плоті преславне преображення».

Фото: Василь Дідух