kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння Димитрівської поминальної суботи

DSC 01592 листопада 2013 року, у Димитрівську поминальну суботу, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив поминальне богослужіння. Напередодні увечері під час Всенічного богослужіння духовенство Володимирського кафедрального собору особливими молитвами та чинопослідуванням поминало усіх померлих православних християн. Вранці ж у суботу Святійший Патріарх Філарет відслужив Божественну літургію, після якої відбулася панахида за всіх від віку спочилих християн.

Святійшому Патріарху співслужило духовенство кафедрального собору.

Довідка: Димитрівська поминальна субота

Свята Православна Церква в суботу напередодні дня пам'яті святого Димитрія Солунського згадує всіх воїнів, що загинули за віру і вітчизну на полі бою, а також всіх померлих раптовою смертю.

Димитрівська субота, спочатку була днем поминання православних воїнів, встановлена великим князем Димитрієм Івановичем Донським. Отримавши перемогу на Куликовському полі над Мамаєм, 8 вересня 1380 року, Димитрій Іванович, після повернення з поля бою, відвідав Троїце-Сергієву Лавру. Преподобний Сергій Радонежський, ігумен обителі, раніше благословив його на бій з невірними і дав йому з числа братії своїх двох ченців – Олександра Пересвіта і Андрія Осляблю. Обидва ченці загинули в бою і були похоронені біля стін храму Різдва Пресвятої Богородиці в монастирі в Старому Симонові. Звершивши в Троїцькій обителі поминання православних воїнів, полеглих на Куликівській битві, великий князь запропонував Церкві творити це поминання щороку в суботу напередодні пам'яті святого Димитрія Солунського (день тезоіменитства самого Димитрія Донського).

Велика була радість перемоги, але в тисячі православних сімей прийшла гіркота втрат і цей батьківський день став на Русі вселенським днем поминання.

Згодом, православні християни стали цього дня творити пам'ять не лише за православних воїнів, що за віру і Вітчизну життя своє на полі бою поклали, але – разом з ними – і всіх усопших християн.

Цього дня, як і в інші батьківські дні (у м’ясопустну і Троїцьку суботи, в суботи 2-ої, 3-ої і 4-ої седмиць Великого посту), православні християни моляться за спокій душ усопших людей, переважно батьків.