kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Київський Патріархат відзначив день Хрещення Русі-України

altЦього року Україна відзначає 1026 річницю Хрещення Київської Руси-України. Кульмінацією святкування стала багатотисячна Хресна хода центральними вулицями столиці – від Володимирського собору до пам’ятника Хрестителю Руси святому Володимиру Великому, де було звершено молебень.

Богослужіння з нагоди подвійного свята – престольного свята кафедрального патріаршого Володимирського собору і 1026-ліття Хрещення Київської Русі – 27-28 липня 2014 р. очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні єпископату та представників духовенства з усіх єпархій Київського Патріархату.

27 липня у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці відбулося Всенічне бдіння.

28 липня, в понеділок, була звершена урочиста Божественна літургія, яка розпочалася о 9.30. Храм, що вміщає понад 5 тисяч чоловік, та подвір’я навколо нього були наповнені богомольцями, які все прибували і прибували з різних куточків України – від близьких до віддалених.

Телеглядачі мали можливість приєднатися до спільної молитви посередництвом телебачення, адже сьогодні трансляцію патріаршого богослужіння вели Перший Національний канал Українського телебачення та 5 канал вели трансляцію патріаршого богослужіння.

Після завершення Божественної літургії (близько 12.00) від Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру вирушив Хресний хід. Понад 20 тисяч вірян та духовенства наповнили собою бульвар Тараса Шевченка та вулицю Володимирську.

Довжина Хресного ходу від голови до кінця колони склала понад кілометр (коли початок ходу був на Софіївській площі, його завершення було на розі вул. Володимирської та бульвару Шевченка). Загальна тривалість шляху – близько 2,5 кілометрів.

Незважаючи на жарку погоду та поважний вік Предстоятель, Святійший Патріарх Філарет не тільки звершив понад двогодинну Божественну літургію, але й пройшов весь шлях ходу та очолив молебень біля пам’ятника князю Володимиру.

На сходах перед постаментом пам’ятника князю-хрестителю лунали молитви до нього та всіх святих землі Української. Патріарх прочитав молитву до рівноапостольного князя, а також молитву до Всемилостивого Бога про визволення від нашестя чужинців.

Після завершення молебню Патріарх Філарет звернувся до всіх зі словом повчання. Святійший Владика привів євангельський приклад найвищої любові, який сьогодні втілюють наші молоді воїни, борючись проти агресора: «Вся Україна повстала на захист своєї землі. І захищає так, що віддає своє життя. А Христос Спаситель сказав: «Ніхто не має більшої любові, як хто душу свою (тобто життя) віддасть за своїх друзів». І ми українці віддаємо це життя. На Донбасі гинуть наші кращі сини і вони не бояться смерті. Так само, як вони не боялися на Майдані смерті, так вони не бояться і там.  Перед нами стоїть ще одне дуже важливе завдання – об’єднати українське православ’я в одну Українську Церкву. Досягнемо ми цього, чи ні? Досягнемо».

Богослужіння завершилося многоліттям всьому українському народу. Також багатотисячний сонм вірян гучно проспівав гімн України. Після чого Предстоятель окропив віруючих святою водою.

Після святкового молебню Предстоятель дав відповіді на питання журналістів та посередництвом ЗМІ звернувся до єпископату та вірних УПЦ Московського Патріархату: «Ми звертаємось до єпископату Української Православної Церкви Московського Патріархату, тому що вони провели незаконний собор у Харкові і тим самим розділили Українську Церкву на дві частини. Якби вони не розділили, то ми б сьогодні не мали цієї проблеми. Не хочуть ієрархи об’єднуватися – то народ об’єднається. Народ побачить, де правда, яка церква з українською державою і українським народом, а яка церква не хоче допомагати, а робить тільки вигляд, що молиться за мир. Ми теж молимося за мир і хочемо, щоб в Україні був мир, і не тільки в Україні, а й у Європі і в усьому світі. Але нам не будь-який мир потрібен. Ми не хочемо жити в мирі і знаходитись в неволі, в колонії. Ми хочемо жити в свободі».  

Святкове богослужіння завершилося після 14 години, тобто тривало загалом понад 4,5 години.

У якості подарунку в Михайлівському монастирі на паломників чекав концерт духовної музики, а також можливість підкріпити свої тілесні сили їжею на благодійному обіді.

Багатотисячне загальноцерковне торжество з нагоди 1026 річниці Хрещення Київської Русі ще раз засвідчило духовну силу Київського Патріархату, стало втіхою та підтримкою численним священикам і мирянам з різних куточків України, які змогли побачити велич Церкви, до якої належать, та відчути причетність до важливої духовної справи творення єдиної Помісної Православної Української Церкви.

Зі святом Хрещення Київської Руси-України!  

ВІДЕО: Слово Святійшого Патріарха Філарета